Rang Undang-Undang Persaingan 2010 Sekat Monopoli, Lindungi Pengguna - Berita Semasa | mStar

Rang Undang-Undang Persaingan 2010 Sekat Monopoli, Lindungi Pengguna

Diterbitkan: Rabu, 7 April 2010 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR: Rang Undang-Undang Persaingan 2010 yang bertujuan menyekat kuasa monopoli dan pakatan syarikat besar dalam menentukan harga barangan dibentangkan untuk bacaan kali pertama di Dewan Rakyat hari ini.

Rang undang-undang itu antara lain bermatlamat untuk menggalakkan pembangunan ekonomi dengan melindungi proses persaingan, dan dengan itu melindungi kepentingan pengguna.

Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan, Datuk Seri Ismail Sabri Yaacob yang membentangkan rang undang-undang itu turut membentangkan Rang Undang-Undang Suruhanjaya Persaingan 2010, bagi menubuhkan satu Suruhanjaya yang bertanggungjawab menguatkuasa dan menyiasat sebarang pelanggaran Akta Persaingan.

Berdasarkan Rang Undang-Undang Persaingan 2010, syarikat-syarikat besar atau perusahaan dalam bidang yang sama dilarang membuat sebarang perjanjian di antara mereka yang mempunyai kesan menghalang, menyekat atau mengganggu persaingan secara signifikan dalam apa-apa pasaran bagi barangan atau perkhidmatan.

Mereka juga dilarang untuk menetapkan, secara langsung atau tidak langsung, suatu harga belian atau jualan atau apa-apa syarat perdagangan yang lain.

Mana-mana pertubuhan perbadanan yang melakukan kesalahan mengikut akta itu boleh didenda lebih RM5 juta bagi kesalahan pertama dan RM10 juta bagi kesalahan kedua dan berikutnya.

Jika bukan pertubuhan perbadanan, didenda tidak lebih RM1 juta atau dipenjara tidak lebih lima tahun atau kedua-duanya, dan bagi kesalahan kedua atau yang berikutnya, didenda tidak lebih RM2 juta atau dipenjara tidak lebih lima tahun atau kedua-duanya. - BERNAMA

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan