Akta Sewa Beli Dipinda Elak Penarik Kereta Bertindak Luar Batasan

Diterbitkan: Sabtu, 27 Mac 2010 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

BERA: Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata kerajaan akan meminda Akta Sewa Beli 1967 bagi melindungi hak-hak pengguna, termasuk tidak menjadi mangsa kepada penarik kereta yang bertindak di luar batasan.

Beliau berkata draf akta tersebut telah diserahkan kepada Jabatan Peguam Negara dan kini pada peringkat akhir penelitian sebelum dibentangkan di Parlimen.

"Di bawah pindaan Akta Sewa Beli, tindakan boleh diambil ke atas aktiviti menarik dan melelong kenderaan kerana amalan sekarang tidak telus. Melalui pindaan itu, tiada lagi penarik kereta dibenarkan berbuat demikian kerana ia amat tidak adil dan membebankan pengguna," katanya kepada pemberita selepas merasmikan Majlis Anugerah Pelajar Cemerlang Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR), Penilaian Menengah Rendah (PMR) dan dan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) bagi Parlimen Bera di sini, hari ini.

Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas mengenai laporan sebuah akhbar hari ini berkenaan penarik kereta di Alor Setar, Kedah yang menahan seorang suri rumah bersama tiga ahli keluarganya selama dua jam kerana tidak menjelaskan tunggakan bayaran bulanan kereta.

"Tindakan penarik kereta yang rakus dan ganas seperti itu sangat tidak berperikemanusiaan. Ia seolah-olah negara kita tidak mempunyai undang-undang untuk pengguna dan ia tidak patut dibiar berlaku sama sekali," kata Ismail Sabri.

Ismail Sabri berkata mana-mana pihak tidak boleh bertindak menahan atau mengurung orang awam atas sebab hanya kerana gagal membayar tunggakan kereta.

Beliau yang juga Anggota Parlimen Bera berkata pengguna yang menghadapi situasi sedemikian berhak melaporkan kepada pihak berkuasa untuk mendapatkan perlindungan sewajarnya.

"Kementerian memandang serius kejadian yang menimpa keluarga terbabit dan dengan pindaan akta itu nanti kita berharap tidak lagi berlaku kejadian sedemikian," katanya. - BERNAMA

iklan

Video

Khamis, 27 Julai 2017 3:00 PM

Aksi Separuh Bogel Tu Kisah Lamalah!

Khamis, 27 Julai 2017 12:30 PM

Mal Imran Artis Bermusim?

Khamis, 27 Julai 2017 9:00 AM

Panas! Hisyam Hamid & Aaron Aziz Bergaduh?

Rabu, 26 Julai 2017 3:46 PM

Saya Bukan Artis Murahan! - Elvina

Selasa, 25 Julai 2017 3:00 PM

Aaron Abdul Iras Sudirman?

Selasa, 25 Julai 2017 12:00 PM

Eyka Farhana Diusik Minta Nombor Telefon

Selasa, 25 Julai 2017 9:00 AM

Tauke Jambu Tak Sabar Naik Pelamin

Kolumnis

iklan

Iklan