Penjara Kluang Sedia Kemahiran Pada Tahanan Muda

Diterbitkan: Rabu, 24 Mac 2010 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

KLUANG: Terdapat satu pusat latihan yang disediakan di dalam Penjara Kluang yang dikenali sebagai Sekolah Integriti Kluang, yang khusus memberi aliran kemahiran kepada banduan muda yang ditahan dipenjara tersebut.

Selain memberi kemahiran, sekolah ini turut menyediakan peluang kepada tahanan muda untuk melajutkan pelajaran di peringkat Penilaian Menengah Rendah (PMR), Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) malah Sijil Tinggi Persekolahan Malaysia (STPM).

Sekolah Integriti Kluang yang diwujudkan pada 2008 dan kini mempunyai sembilan orang tenaga pengajar merupakan antara empat sekolah seumpanya yang terdapat di negara ini.

"Saya berharap peluang mempelajari kemahiran menjahit di sekolah ini dapat digunakan dengan sebaiknya apabila saya keluar nanti," kata Ahmad, 18, (bukan nama sebenarnya) yang sedang menjalani tahanan sejak setahun lalu, atas kesalahan merogol.

Dia merupakan salah seorang daripada 62 tahanan muda yang diberi peluang mempelajari kemahiran di sekolah berkenaan.

Abdul, 20, pula menyifatkan latihan menjahit merupakan peluang yang dinanti-nantikan selama ini.

"Bidang akademik sudah tidak boleh masuk lagi dalam fikiran saya. Jadi saya mahu tumpukan kepada kemahiran menjahit," katanya yang ditahan atas kesalahan samun bersenjata.

Seorang guru, Khairunisa Omar berkata, tahanan muda yang memilih untuk memasuki latihan kemahiran menjahit didedahkan dengan kemahiran asas menjahit seluar dan baju.

"Ia memberi harapan dan keyakinan kepada tahanan muda untuk terus menjalani kehidupan apabila bebas daripada penjara kelak," kata beliau.

Timbalan Pengarah Pelajaran Johor, Markom Giran berkata, Jabatan Pelajaran Johor akan memberikan bantuan kepada Sekolah Integriti Kluang bagi memastikan pelajarnya menerima pendidikan dan latihan kemahiran yang mencukupi.

Katanya, jabatan tersebut bercadang untuk menghantar guru pemulihan khas bagi membantu para tahanan muda yang masih belum menguasai kemahiran 3M (Menulis, Membaca dan Mengira). - BERNAMA

iklan

Video

Selasa, 19 September 2017 2:00 PM

Keluh-Kesah Jalil Hamid

Selasa, 19 September 2017 9:00 AM

Kau Buat #OOTD Pun Riaklah! - Wak Doyok

Isnin, 18 September 2017 2:30 PM

Belum Masa Gantung Skrip – Naim Daniel

Jumaat, 15 September 2017 2:00 PM

Cassidy Malu Cakap Melayu?

Jumaat, 15 September 2017 9:00 AM

#akuStar: Payslip - Semangat Yang Hilang

Khamis, 14 September 2017 4:00 PM

Farida Jalal Mahu Lebih Kolaborasi Malaysia-Bollywood

Khamis, 14 September 2017 9:00 AM

Faye Kusairi Menangis Tonton Diri Sendiri

Rabu, 13 September 2017 2:00 PM

Saya Tak Jual Rupalah! - Erwin Dawson

Rabu, 13 September 2017 9:00 AM

EKSKLUSIF! Kisah Elizabeth Tan Nak Bunuh Diri

Kolumnis

iklan

Iklan