Pekerja Asing Diminta Lapor Jika Didera - Berita Semasa | mStar

Pekerja Asing Diminta Lapor Jika Didera

Diterbitkan: Rabu, 24 Mac 2010 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR: Kerajaan melahirkan keraguan berhubung laporan Amnesty International mengenai dakwaan penderaan terhadap pekerja-pekerja asing di negara ini, dengan Menteri Sumber Manusia, Datuk Dr S.Subramaniam berkata laporan itu tidak tepat.

Sambil mengakui bahawa ada beberapa kes penderaan, beliau berkata, ia boleh diselesaikan jika para pekerja terbabit melaporkan perkara itu kepada Jabatan Tenaga Kerja di bawah kementeriannya.

Bercakap kepada pemberita selepas melancarkan laman blog kementerian mengenai gaji minimum kebangsaan di sini, Dr Subramaniam berkata, jabatan itu telah mengambil tindakan ke atas beberapa kes penderaan membabitkan pekerja asing.

Beliau berkata, pekerja asing dan tempatan menikmati faedah yang sama dan dilindungi di bawah Akta Pekerjaan 1955 dan tidak wujud diskriminasi ke atas pekerja asing.

"Masalahnya terdapat banyak pekerja asing (yang mengadu didera majikan mereka) bekerja secara haram dan oleh yang demikian, mereka berdepan masalah dengan para majikan," katanya.

"Ini merupakan sebab, kenapa kita (kerajaan) mahu para pekerja asing datang ke Malaysia dengan permit kerja yang sah dan bekerja di sektor-sektor yang ditugaskan kepada mereka," katanya.

Dr Subramaniam berkata demikian sebagai mengulas laporan terbaru Amnesty International mengenai Malaysia yang menggesa Kuala Lumpur menamatkan apa yang disifatkan sebagai "layanan buruk terhadap pekerja asing".

Laporan itu mendakwa banyak pekerja asing didera dan tidak dibayar gaji dan berdepan dengan keadaan "hampir menyamai buruh paksa", manakala pekerja asing kebanyakannya dari Bangladesh, Indonesia dan Nepal, dipaksa bekerja dalam keadaan yang teruk, kebiasaannya di luar kehendak mereka, sehingga 12 jam sehari atau lebih.

Dr Subramaniam berkata, sistem bagi memantau sebarang bentuk penderaan oleh majikan yang tidak bertanggungjawab ke atas pekerja, sudah sedia wujud.

"Kita mempunyai Jabatan Tenaga Kerja di semua daerah dan para pekerja terbabit sepatutnya melaporkan dengan segera kepada jabatan jika mereka didera," katanya. - BERNAMA

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan