Anwar perlu minta maaf - Timbalan Speaker

Diterbitkan: Selasa, 23 Mac 2010 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR: Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim diberi tempoh seminggu untuk memohon maaf dan menarik semula kenyatannya bahawa konsep 1Malaysia yang diperkenalkan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak ditiru daripada konsep 1Israel.

Jika Anwar gagal berbuat demikian wakil rakyat Parti Keadilan Rakyat (PKR) itu akan dihadapkan ke Jawatankuasa Hak Kebebasan dan Keistimewaan Parlimen seperti yang diusulkan oleh ahli-ahli Parlimen Barisan Nasional (BN).

Usul tersebut dibawa oleh Datuk Abdul Rahman Dahlan (BN-Kota Belud) dan disokong oleh semua 137 Ahli Parlimen BN ketika berbahas sesi soalan lisan di Parlimen semalam.

Ketika membawa usul tersebut beberapa wakil rakyat pembangkang, antaranya, Gobalakrishan (PKR–Padang Serai) , Yusmadi Yusof (PKR-Balik Pulau), Datuk Mahfuz Omar (PAS-Pokok Sena) bangun dan mencelah sehingga menimbulkan suasana tegang dalam dewan.

Bagaimanapun, Timbalan Speaker, Datuk Ronald Kiandee, menegur beberapa Ahli Parlimen pembangkang supaya memberi peluang untuk wakil Kota Belud) berbahas.

Pertelingkahan yang berlaku hampir 25 minit itu akhirnya reda apabila Timbalan Speaker berkata, Anwar perlu hadir ke dewan memohon maaf dan menjawab kembali dakwaan yang dibuat terhadap kerajaan minggu lalu.

“Yang Berhormat Permatang Pauh diberi tempoh seminggu untuk membuat permohonan maaf atau menarik semula kenyataan. Jika tidak barulah YB akan dirujuk ke Jawatankuasa Kebebasan dan Keistimewaan Parlimen,” katanya.

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan