Speaker Buat Laporan Polis Dakwa Adun Tronoh Menyamar Speaker - Berita Semasa | mStar

Speaker Buat Laporan Polis Dakwa Adun Tronoh Menyamar Speaker

Diterbitkan: Jumaat, 19 Mac 2010 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

IPOH: Speaker Dewan Undangan Negeri (DUN) Perak Datuk R. Ganesan hari ini membuat laporan polis meminta siasatan dijalankan terhadap Anggota Dewan Undangan Negeri (Adun) Tronoh V. Sivakumar kerana menyamar sebagai Speaker.

Ganesan berkata tindakan Sivakumar menggunakan kepala surat rasmi Yang Dipertua Dewan Undangan Negeri Perak bagi menghantar notis persidangan DUN pada 30 Mac ini adalah satu bentuk jenayah penyamaran.

Bercakap kepada pemberita selepas membuat laporan di Ibu Pejabat Polis Daerah Ipoh tengah hari ini, beliau berkata Sivakumar telah dilucutkan jawatan sebagai Speaker pada 7 Mei 2009 melalui ketetapan DUN dan keputusan itu juga telah disahkan oleh Mahkamah Tinggi Ipoh sebagai satu prosiding Dewan.

"Mahkamah Tinggi Ipoh pada 8 September 2009 kemudiannya memutuskan bahawa pelucutan jawatan Sivakumar sebagai Yang DiPertua Dewan Negeri adalah sah dan mengesahkan pelantikan saya sebagai Tuan Yang DiPertua Dewan Negeri Perak baru," katanya.

Beliau berkata tindakan Sivakumar menyamar sebagai Speakar itu juga berupa satu tindakan menghina mahkamah.

"Saya membuat laporan ini demi menjaga integriti Dewan Undangan Negeri yang mulia di mana satu tindakan perlu diambil terhadap Ahli Yang Berhormat yang telah bertindak di luar batasan undang-undang negara dengan bertindak sesuka hati menyamar sebagai Tuan Yang DiPertua dan menghina keputusan Mahkamah Tinggi Ipoh," katanya.

Ganesan berkata tindakan dan kenyataan yang dibuat oleh Sivakumar boleh menyebabkan keadaan yang celaru kepada perjalanan Dewan Undangan Negeri dan rakyat Perak.

"Kami menggesa pihak berkuasa memulakan siasatan dan seterusnya mengambil tindakan tegas terhadap Adun Tronoh walaupun laporan polis telah dibuat sebelum ini, Adun Tronoh masih lagi bebas bertindak sesuka hati melampaui batasan undang-undang," katanya.

Sebelum ini, Ganesan telah mengumumkan sidang DUN akan diadakan pada 30 Mac ini dan notis mengenainya telah dihantar kepada semua Adun pada 1 Mac.

Semalam, Pengerusi Kelab Penyokong Kerajaan Barisan Nasional (BNBBC) Perak Datuk Nadzri Ismail juga telah membuat laporan polis meminta siasatan dijalankan terhadap Sivakumar kerana didakwa melakukan kesalahan serupa.

Nazri yang juga Adun Manjoi berkata beliau juga akan membuat aduan kepada Jawatankuasa Hak dan Kebebasan DUN berhubung salah laku Adun Tronoh itu.

Sementara itu, Ketua Polis Daerah Ipoh ACP Azisman Alias ketika dihubungi berkata polis telah menerima kedua-dua laporan berkenaan dan akan menjalankan siasatan berhubung perkara itu. - BERNAMA

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan