FOMCA Saran Kerajaan Kaji Penggunaan 'Tayar Celup' - Berita Semasa | mStar

FOMCA Saran Kerajaan Kaji Penggunaan 'Tayar Celup'

Diterbitkan: Jumaat, 19 Mac 2010 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR: Gabungan Persatuan Pengguna Malaysia (Fomca) menggesa pihak berkuasa mengkaji penggunaan 'tayar celup' khususnya pada kenderaan perdagangan kerana kepingan tayar itu yang sering kali 'tertinggal' di atas jalan boleh membahayakan pengguna lain.

Penasihat persatuan Prof Datuk Mohd Hamdan Adnan berkata 'kepingan' tayar itu juga boleh menyebabkan kemalangan apabila dilanggar oleh kenderaan kecil seperti kereta dan motosikal.

"Dapat dilihat sendiri di atas jalan raya yang mana banyak tayar 'menggelupas' dan berselerak dan ianya disebabkan kerana syarikat ingin mengaut keuntungan sehingga mengabaikan keselamatan," katanya.

Katanya beliau sendiri pernah menyaksikan sebuah bas membahayakan penumpang apabila pemandunya tidak memberhentikan kenderaan itu dan menukar tayar yang lapisannya 'menggelupas'.

Mohd Hamdan berkata berdasarkan pemerhatiannya keadaan itu berpunca daripada 'tayar celup' tidak bermutu yang banyak digunakan oleh syarikat berkenaan.

Justeru sudah tiba masanya pihak berkuasa meneliti semula perkara ini dan mungkin menimbang untuk mengharamkan penggunaannya, kata beliau. - BERNAMA

   

iklan

Video

Khamis, 12 Julai 2018 1:05 PM

Lempang pelajar ikut suka hati

Selasa, 10 Julai 2018 6:39 PM

Nak 'gugur jantung' tengok pakcik ini memandu

Selasa, 10 Julai 2018 3:06 PM

Pengasuh pijak, hempas anak jagaan

Isnin, 9 Julai 2018 5:30 PM

Ragam si meow & bola!

Jumaat, 6 Julai 2018 5:39 PM

Tak sanggup tengok mayat mangsa kemalangan

Jumaat, 6 Julai 2018 12:48 PM

Durian buah untuk orang kaya?

Khamis, 5 Julai 2018 7:02 PM

Ngeri! Nampak kaki dalam beg baju

Kolumnis

iklan

Iklan