Fungsi Dan Peranan Anggota Dewan Negara Perlu Dibukukan Untuk Rujukan - Berita Semasa | mStar

Fungsi Dan Peranan Anggota Dewan Negara Perlu Dibukukan Untuk Rujukan

Diterbitkan: Isnin, 15 Mac 2010 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR: Fungsi dan peranan yang dimainkan anggota Dewan Negara sehingga pelaksanaan sesuatu dasar dapat diputuskan perlu dibukukan untuk dijadikan sumber rujukan generasi akan datang.

Yang Dipertua Dewan Negara Datuk Wong Foon Meng berkata, penerbitan tersebut dapat membantu rakyat memahami aktiviti, fungsi dan sumbangan besar yang diberikan oleh ahli Dewan yang sebelum ini kurang didedahkan.

"Penerbitan buku ini juga membantu rakyat memahami sejarah, peranan dan aktiviti institusi Dewan Negara," katanya ketika berucap melancarkan Album Ahli Dewan Negara di sini, malam ini.

Buku setebal 172 muka surat itu turut menyingkap pelbagai detik dan peristiwa yang berlaku sejak penubuhan Dewan Negara pada 1959, diterbitkan sempena sambutan Jubli Emas 50 Tahun Dewan Negara.

Wong berkata, sejak ditubuhkan semua perananan dan kemudahan yang ada di Parlimen tidak pernah ditonjolkan sehinggalah buku ini diterbitkan.

Justeru itu, beliau berharap agar penerbitan ini dapat digunakan sebagai sumber rujukan kepada semua pihak yang ingin mengetahui tentang sejarah Parlimen dan Dewan Negara secara keseluruhannya.

Wong berkata buku ini juga turut mengiktiraf jasa dan pengorbanan Anggota Dewan Negara seterusnya dapat menyedarkan rakyat mengenai pengorbanan yang dilakukan mereka untuk kemajuan negara.

"Penerbitan Album Dewan Negara merupakan satu usaha untuk mendekatkan pengetahuan rakyat terhadap fungsi dan peranan Parlimen dan dengan sendirinya mengenengahkan usaha-usaha yang dilakukan sejak Parlimen ditubuhkan sehingga kini," katanya. - BERNAMA

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan