23 Qari, Qariah Terima Insentif RM2 000 Sebulan

Diterbitkan: Rabu, 3 Mac 2010 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

PUTRAJAYA: Sebanyak 23 qari dan qariah yang menjadi johan tilawah Al-Quran peringkat antarabangsa anjuran kerajaan Malaysia, hari ini menerima insentif berupa wang tunai RM2,000 secara tetap setiap bulan.

Bayaran imbuhan khas yang selaras dengan konsep Rakyat Didahulukan, Pencapaian Diutamakan itu, diberikan kepada sembilan qari dan 14 qariah yang menjadi johan sejak tilawah itu bermula pada 1961.

Majlis penyampaian insentif itu yang diadakan di sini, disempurnakan oleh Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak dan isteri Datin Seri Rosmah Mansor.

Turut hadir, Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Jamil Khir Baharom.

Najib dalam ucapannya, berkata pemberian imbuhan itu, berkuatkuasa mulai Oktober tahun lepas serta sepanjang hayat, menunjukkan keprihatian dan komitmen tinggi kerajaan dalam mengiktiraf dan menghargai sumbangan penggiat serta pendidik Al-Quran.

Beliau berkata ia juga sekaligus menggalakkan masyarakat Islam membudayakan al-Quran dengan berusaha membaca, mempelajari dan seterusnya mengaplikasikan ajaran Al-Quran dalam kehidupan seharian.

"Bertepatan dengan itu, pelbagai program dianjurkan oleh kerajaan bagi memperkasakan Al-Quran di kalangan masyarakat Islam di negara ini sama ada peringkat nasional atau antarabangsa yang diadakan saban tahun.

"Realitinya, kejayaan kerajaan secara konsisten menganjur majlis tilawah ini memberi impak yang besar kepada para qari dan qariah yang berjaya mengharumkan nama negara sekaligus melonjakkan imej Malaysia sebagai sebuah negara Islam contoh yang dihormati dan disegani di seluruh dunia," katanya.

Perdana Menteri berharap dengan pengiktirafan berganda oleh kerajaan itu akan memberi dorongan kepada masyarakat Islam supaya berminat mempelajari, menghayati dan meminati seni membaca Al-Quran secara taranum.

Beliau juga berkata Al-Quran bukan sekadar untuk dibaca dan dihafaz tetapi lebih dari itu menjadikan kitab suci itu sebagai sumber ilmu dan intelektual dalam kehidupan.

Katanya tradisi membudayakan Al-Quran di kalangan masyarakat Islam akan menjadikan ilmu Islam berkembang serta bercambah menunjangi cabang ilmu serta kemajuan.

"Ianya akan membuahkan ilmu tentang akidah, syariah dan fiqah yang mampu memayungi peribadi manusia yang unggul seumpama pohon rendang tempat manusia menumpang berteduh," katanya.

Antara penerima insentif itu ialah Faridah Mat Saman, yang menjadi johan qariah sebanyak lapan kali pada tilawah Al-Quran peringkat antarabangsa. BERNAMA

iklan

Video

Jumaat, 24 November 2017 9:00 AM

#akuStar: Harry - Abang Lori Tenonenonet

Khamis, 23 November 2017 11:18 PM

Fazura Sah Tunangan Fattah Amin

Khamis, 23 November 2017 7:36 PM

Alahai KTM! Bila Isu Tren Tergelincir Nak Selesai?

Khamis, 23 November 2017 4:00 PM

Tatang Bagai Puteri, Tapi Ini Jadinya - Harris Baba

Khamis, 23 November 2017 3:45 PM

Tak Perlu 'FB Live' Anak Berjaya UPSR - Prof Muhaya

Khamis, 23 November 2017 2:32 PM

Bayar 'Ciput', Lepak Sampai Puas

Khamis, 23 November 2017 9:00 AM

Lagu Tak Layak, Ayda Jebat Sekadar Nak Tahu Punca

Rabu, 22 November 2017 7:00 PM

"Saya Sedih, Kecewa Dengan Nabil" - Chef Wan

Selasa, 21 November 2017 9:00 AM

Kenali Siapa Penyanyi Lagu 'Bismillah'

Kolumnis

iklan

Iklan