Malaysia Akan Bincang Hubungan Dua Hala Dengan Empat Negara Asean - Berita Semasa | mStar

Malaysia Akan Bincang Hubungan Dua Hala Dengan Empat Negara Asean

Diterbitkan: Sabtu, 27 Februari 2010 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

PUTRAJAYA: Malaysia mengambil kesempatan daripada Mesyuarat Tidak Rasmi Menteri-menteri Ekonomi Asean (AEM) ke-16 yang bermula hari ini, untuk mengadakan perbincangan dua hala dengan empat negara Asean bagi memantapkan hubungan perdagangan dengan negara-negara berkenaan.

"Kita akan mengambil peluang Sidang Tidak Rasmi AEM untuk mengadakan perbincangan dua hala dengan Thailand, Indonesia, Singapura dan Vietnam," kata Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri Datuk Seri Mustapa Mohamed pada sidang akhbar dengan media Malaysia di sini hari ini.

Perbincangan-perbincangan tersebut diadakan hari ini dan juga esok, kata beliau yang juga sibuk melayan media asing yang mahu menemu bual beliau.

Beliau berkata bagi mesyuarat tidak rasmi itu, Malaysia hanya menjadi hos sahaja dan menyediakan kemudahan fizikal kerana semua mesyuarat Asean tahun ini akan dipengerusikan oleh Vietnam yang mengambil alih sebagai Pengerusi Asean dari Thailand pada tahun ini.

Vietnam juga akan menjadi hos kepada dua sidang Kemuncak Asean yang dijangka diadakan pada April dan Oktober ini, kata Mustapa.

Mesyuarat Tidak Rasmi AEM dianjurkan setiap tahun bagi membolehkan menteri-menteri dari kesemua 10 negara anggota bertukar pendapat dan membincangkan mengenai isu-isu strategik berkaitan integrasi ekonomi serantau serta hubungan ekonomi Asean dengan rakan-rakan dialog.

Antara topik utama yang akan dibincangkan pada mesyuarat tidak rasmi tahunan kali ini ialah strategi bagi hala tuju Asean untuk beberapa tahun akan datang dan juga selepas pelaksanaan Komuniti Ekonomi Asean (AEC) pada 2015.

Pada mesyuarat tidak rasmi itu juga, Setiausaha Agung Asean Dr Surin Pitsuwan akan membentangkan laporan kemajuan AEC.

Laporan kemajuan AEC merupakan instrumen yang digunakan untuk mengikuti perkembangan pelaksanaan langkah AEC dalam semua bidang termasuk liberalisasi intra Asean bagi barangan, perkhidmatan, pelaburan, makanan, usaha dalam penyelarasan standard dan persidangan, aktiviti kerjasama dalam dasar persaingan, hak harta intelek (IPR), kepenggunaan kepada hubungan luar Asean iaitu perjanjian perdagangan bebas (FTA) dengan negara ketiga. - BERNAMA

   

iklan

Video

Selasa, 19 Jun 2018 1:13 PM

Takdir ibu & anak 'pergi' bersama

Selasa, 19 Jun 2018 8:30 AM

Cabaran anyam ketupat!

Isnin, 18 Jun 2018 8:00 AM

mStar teka lagu Raya - Challenge

Jumaat, 15 Jun 2018 6:00 AM

Raikan Syawal, bukan 'membawang'

Rabu, 13 Jun 2018 3:40 PM

Perihal suka iklankan maksiat di Instagram

Rabu, 13 Jun 2018 8:00 AM

Jangan sibuk main 'game' dalam bulan puasa

Selasa, 12 Jun 2018 4:06 PM

Cabaran RM15 di bazar Ramadan

Selasa, 12 Jun 2018 9:00 AM

Wartawan mStar pening pilih baju raya

Kolumnis

iklan

Iklan