Kementerian Pelajaran Timbang Guna Kaedah PFI - Mohd Fuad - Berita Semasa | mStar

Kementerian Pelajaran Timbang Guna Kaedah PFI - Mohd Fuad

Diterbitkan: Ahad, 21 Februari 2010 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

BATU PAHAT: Kementerian Pelajaran bercadang menggunakan kaedah "Inisiatif Kewangan Swasta" (PFI) bagi membina infrastruktur sukan di sekolah-sekolah, kata Timbalan Menterinya Dr Mohd Puad Zarkashi.

Beliau berkata kementeriannya bercadang menggunakan kaedah itu berikutan kekurangan peruntukan yang diterima tahun ini serta kos pembinaan infrastruktur sukan yang tinggi.

"Pada tahun ini, sebagaimana yang dimahukan oleh Timbalan Perdana Menteri dan Menteri Pelajaran Tan Sri Muhyiddin Yassin, sukan akan menjadi elemen yang penting di sekolah-sekolah dan selaras dengan itu kita akan meningkatkan infrastruktur sukannya," katanya kepada pemberita di sini hari ini selepas merasmikan pelancaran Skim Khairat Kematian Percuma Parlimen Batu Pahat.

Mohd Puad memberi contoh tentang perbelanjaan tinggi yang terpaksa ditanggung oleh kerajaan jika ia membuat keputusan untuk membina Sekolah Sukan di mana kos pembinaanya boleh mencecah sehingga RM120 juta sebuah.

"Di dalam pembinaan sebuah Sekolah Sukan, kerajaan bukan hanya membina bangunan sekolah tetapi juga stadium yang siap dengan trek olahraga dan balapan serta gelanggang untuk sukan-sukan yang berlainan," katanya.

Beliau juga berkata walaupun berhadapan dengan kekurangan peruntukan, kementerian tersebut tetap meneruskan peruntukan terhadap beberapa bidang pendidikan yang penting seperti Skim Bantuan Makanan Tambahan, Skim Bantuan Buku Teks dan Kumpulan Wang Amanah Pelajar Miskin.

Mengenai skim khairat itu, Mohd Puad berkata kawasan Parlimen Batu Pahat membelanjakan RM36,000 setahun sebagai bayaran premiumnya bagi membolehkan penduduk yang menyertainya dapat menikmati kemudahan yang ditawarkan oleh skim terbabit.

"Waris kepada penduduk yang menyertai skim kelolaan Takaful Ikhlas ini akan menerima RM1,000 jika berlaku kematian terhadap pemegang polisi skim ini," katanya. - BERNAMA

   

iklan

Video

Selasa, 17 Julai 2018 6:18 PM

'Penyamun terbang' maut dalam kereta curi

Khamis, 12 Julai 2018 1:05 PM

Lempang pelajar ikut suka hati

Selasa, 10 Julai 2018 6:39 PM

Nak 'gugur jantung' tengok pakcik ini memandu

Selasa, 10 Julai 2018 3:06 PM

Pengasuh pijak, hempas anak jagaan

Isnin, 9 Julai 2018 5:30 PM

Ragam si meow & bola!

Jumaat, 6 Julai 2018 5:39 PM

Tak sanggup tengok mayat mangsa kemalangan

Jumaat, 6 Julai 2018 12:48 PM

Durian buah untuk orang kaya?

Kolumnis

iklan

Iklan