Konvensyen Bagi Pinda Perlembagaan BN Akhir Tahun Ini - Najib - Berita Semasa | mStar

Konvensyen Bagi Pinda Perlembagaan BN Akhir Tahun Ini - Najib

Diterbitkan: Sabtu, 20 Februari 2010 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR,: Mesyuarat Dewan Tertinggi Barisan Nasional (BN) memutuskan untuk mengadakan satu konvensyen bagi membincangkan pindaan perlembagaan parti itu pada akhir tahun ini.

Pengerusi BN Datuk Seri Najib Tun Razak berkata pindaan perlembagaan itu adalah antara usaha untuk memantapkan parti di samping menjadikan parti BN lebih bersifat terbuka dan inklusif.

Beliau berkata satu jawatankuasa khusus telah ditubuhkan untuk mengkaji cadangan pindaan perlembagaan itu yang akan dipengerusikan oleh Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein.

"Cadangan oleh jawatankuasa khusus itu akan diperhalusi oleh jawatankuasa pengurusan sebelum diluluskan oleh Dewan Tertinggi dan kemudian dibentangkan pada konvensyen nanti", katanya kepada pemberita selepas mempengerusikan mesyuarat Dewan Tertinggi BN pertama tahun ini di sini Jumaat malam.

Najib berkata pada konvensyen itu juga, satu dasar formal akan dibentuk bagi memberi pengiktirafan kepada tiga kumpulan yang cenderung menyokong kerajaan. Tiga kumpulan tersebut adalah individu yang hendak menyertai BN, parti-parti politik yang berminat untuk menyokong BN serta badan-badan bukan kerajaan (NGO) mesra BN, katanya.

"Kita belum ada dasar yang formal terhadap tiga kumpulan ini. Jadi, amat penting bagi kita untuk menentukan apakah dasar formal yang perlu diwujudkan supaya kumpulan yang amat minat dan menyokong BN ini dapat kita beri pengiktirafan yang sewajarnya nanti," katanya.

Mengenai permintaan Bendahari Agung Parti Progresif Rakyat (PPP) T. Muthulingam yang mahu Perdana Menteri membantu menyelesaikan krisis dalaman parti itu, Najib menegaskan untuk tidak campur tangan dalam urusan mana-mana parti komponen BN.

"Itu antara saya dengan Presiden PPP (Datuk M.Kayveas). Kita akan bincang apa yang patut tapi biasanya kita tidak akan campur tangan dalam urusan mana-mana parti komponen.

"Kita harap mereka boleh selesaikan masalah mereka sendiri," katanya. Najib berkata mesyuarat turut membincangkan mengenai pilihan raya negeri Sarawak, yang perlu diadakan selewat-lewatnya pertengahan tahun depan.

Katanya parti komponen lain akan berusaha membantu memantapkan BN di Sarawak dan melaksanakan program yang memenuhi hasrat dan aspirasi rakyat.

"Kita mengambil kira Sarawak perlu mengadakan pilihan raya peringkat negeri pada satu tarikh yang akan diumumkan nanti dan seperti biasa kita semua akan bantu dalam usaha memantapkan lagi kedudukan BN di Sarawak," katanya.

Najib berkata di bawah pembangunan prasarana, satu peruntukan tambahan akan diberikan untuk melaksanakan agenda pembangunan di negeri itu dan juga di Sabah.

Mengulas kenyataan Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang yang menyelar tindakan 50 anggota Parlimen Australia untuk campur tangan dalam kes liwat Datuk Seri Anwar Ibrahim, Najib berkata: "Nampaknya Presiden PAS amat memahami akan keadaan yang sebenarnya bahawa sebagai sebuah negara berdaulat, maka apa yang kita lakukan adalah hak kita.

"Dan mereka dari negara lain perlu mematuhi proses perundangan dan juga peruntukan perlembagaan di mana keluhuran perlembagaan dan keadilan untuk semua serta pengasingan kuasa adalah merupakan tonggak dalam sistem perlembagaan negara dan semua negara mesti menghormatinya tanpa memperlekehkan kita dengan membuat sendaan yang tidak berasas sama sekali."

Abdul Hadi pada Jumaat menyelar tindakan anggota parlimen Australia itu serta mahu perbicaraan kes liwat Anwar diselesaikan mengikut sistem kehakiman negara ini tanpa dipengaruhi oleh mana-mana anasir luar.

Najib berkata kenyataan Hadi itu menunjukkan beliau tidak bersetuju dengan pendapat anggota Parlimen Australia itu yang mendakwa bahawa pendakwaan kes liwat terhadap Anwar adalah satu tindakan politik ataupun perbicaraan politik.

"Kita tidak pernah bersikap sedemikian dan kita akan tentukan prinsip adil akan berlaku bagi kesemua yang terlibat termasuk dalam kes yang membabitkan Datuk Seri Anwar Ibrahim.

"Kita akan dapat perbicaraan yang adil...itu yang akan kita boleh bagi jaminan," katanya.-BERNAMA

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan