Finas Sasar Lulus 10 Filem Menerusi Dana Cereka - Berita Semasa | mStar

Finas Sasar Lulus 10 Filem Menerusi Dana Cereka

Diterbitkan: Jumaat, 19 Februari 2010 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR: Perbadanan Kemajuan Filem Nasional Malaysia (Finas) mensasarkan sekurang-kurangnya 10 filem diluluskan di bawah Dana Pinjaman Filem Cereka tahun ini.

Ketua Pengarah Finas, Mohd Mahyidin Mustakim berkata, sasaran itu merupakan antara petunjuk prestasi utama (KPI) perbadanan itu pada tahun ini bagi strategi permodalan dan insentif industri perfileman.

"Setakat ini dua filem diluluskan di bawah dana yang diuruskan SME Bank itu," katanya ketika mengulas mengenai KPI perbadanan itu dalam memperkasa industri perfileman negara.

Sebanyak 11 filem diluluskan tahun lepas di bawah dana dengan modal pusingan RM50 juta yang bertujuan memberikan bantuan pinjaman modal kepada pembikin filem tempatan.

Antara filem yang mendapat pinjaman dana itu ialah Magika, Mentera, Libas, Dua Hati Satu Jiwa dan Niyang Rapik yang kini mula ditayang di lebih 90 pawagam di seluruh negara.

Mahyidin berkata, Finas juga menetapkan sasaran untuk meluluskan 20 projek bernilai RM500,000 di bawah Dana Pembangunan Seni Filem dan Multimedia bagi tempoh yang sama.

"Bank Simpanan Nasional (BSN) juga akan mengadakan taklimat mengenai Dana Industri Kreatif RM200 juta yang diwujudkan tahun lepas (di bawah Bajet 2010) di Pawagam Mini P.Ramlee, Finas, esok sempena Hari Terbuka Finas," kata Mahyidin. - BERNAMA

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan