Kerajaan Usaha Dapatkan Sokongan Kewangan Pembangunan Taman Teknologi Tinggi Senai

Diterbitkan: Sabtu, 13 Februari 2010 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR: Kerajaan sedang berusaha menyediakan pakej sokongan kewangan untuk membangunkan infrastruktur di Taman Teknologi Tinggi Senai, kata Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri, Datuk Seri Mustapa Mohamed, hari ini. "Kerajaan akan menyediakan bantuan untuk pembangunan infrastruktur, dan jumlahnya sedang diproses oleh Unit Perancang Ekonomi (EPU)", katanya kepada pemberita selepas majlis menandatangani memorandum persefahaman antara Senai High-Tech Park Sdn Bhd dan EQ Solar, dan MOX-Linde Gases Sdn Bhd, di sini hari ini.

Mustapa berkata kerajaan berharap dapat memutuskan tahap sokongan kewangan dalam Rancangan Malaysia Kesepuluh (RMK-10) bagi memastikan kejayaan Taman Teknologi Tinggi Senai sebagai taman perindustrian berteknologi tinggi kedua negara.

RMK-10 bagi tempoh 2011 hingga 2015 dijadual diumumkan pada Jun.

Mustapa berkata sokongan kewangan itu penting bagi memastikan ia seiring Taman Teknologi Tinggi Kulim di Kedah.

Dengan keluasan lebih 1,600 hektar di barat laut Semenanjung Malaysia, taman perindustrian berteknologi tinggi pertama itu dibuka pada 1996.

Kira-kira RM800 juta dibelanjakan untuk pembangunan infrastruktur di Kulim yang setakat ini menarik pelaburan bernilai RM23 bilion daripada beberapa syarikat multinasional.

"Untuk masa depan, tumpuan kerajaan seterusnya ialah untuk meneruskan kejayaan Taman Teknologi Tinggi Kulim, dengan melulus, memperakui dan menyokong Taman Teknologi Tinggi Senai," kata Mustapa.

Taman teknologi Tinggi Senai dikenal pasti oleh kerajaan sebagai pemacu utama Malaysia dalam pembuatan berteknologi tinggi selain penyelidikan dan pembangunan.

"Taman Teknologi Tinggi Senai mempunyai kelebihan kerana lokasinya yang behampiran Singapura dan di wilayah Iskandar, yang bakal menjadi kawasan terkemuka bertaraf dunia yang akan merealiasikan potensi global Malaysia," kata Mustapa.

Menteri itu berkata beberapa syarikat solar Amerika. Eropah dan China sudah menyuarakan minat untuk melabur di Malaysia, dan menambah, kerajaan merancang membangunkan kelompok syarikat solar, termasuk yang terlibat dalam bekalan bahan mentah.

Kini terdapat lima syarikat solar di Malaysia, termasuk EQ Solar, yang beroperasi di Taman Teknologi Tinggi Kulim, Taman Sains Selangor 2, Melaka dan Sabah. - BERNAMA

iklan

Video

Rabu, 13 Disember 2017 9:00 AM

Jadi Pilihan Pekin Ibrahim, Siapa Donny Alamsyah?

Selasa, 12 Disember 2017 5:41 PM

Jom Lepak Tempat 'Best' Tapi Percuma

Selasa, 12 Disember 2017 8:30 AM

Isteri Pertama Kena Kuat, Tak Boleh Lemah - Elizad

Isnin, 11 Disember 2017 9:00 AM

#BiziBody : De Fam Kantoi Gambar Selfie

Ahad, 10 Disember 2017 9:00 AM

#akuStar: Aziz Harun - Jangan

Jumaat, 8 Disember 2017 8:15 PM

Malaysia Tak Diam Diri, Terus Bela Nasib Palestin

Jumaat, 8 Disember 2017 2:02 PM

Zarul Husin Takut Tua

Jumaat, 8 Disember 2017 9:00 AM

#akuStar: Awi Rafael - Kau Di Hatiku

Kolumnis

iklan

Iklan