Kod Disiplin Pengusaha Bas Diperkenal Mac Ini - Berita Semasa | mStar

Kod Disiplin Pengusaha Bas Diperkenal Mac Ini

Diterbitkan: Isnin, 8 Februari 2010 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

ALOR SETAR: Kod Amalan Keselamatan, Kesihatan dan Alam Sekitar (SHE) yang diumumkan Lembaga Pelesenan Kenderaan Perdagangan (LPKP) bulan lepas untuk mendisiplinkan pengusaha bas akan dikuatkuasakan Mac ini, kata Pengerusi LPKP, Datuk Halimah Mohamed Sadique.

Beliau berkata, kod itu akan dikuatkuasakan selepas semua 224 pengusaha bas ekspres diberi taklimat dan kursus selama dua hari mulai 23 Feb ini.

Katanya, taklimat dan kursus itu antara lain akan menekankan tentang cara pengurusan bas, membuat rekod perjalanan bas, kesihatan pemandu dan audit dalaman.

"Tindakan drastik akan diambil terhadap pengusaha yang tidak mengamalkan kod amalan ini sebaik sahaja ia dikuatkuasakan," kata Halimah kepada pemberita selepas berdialog dengan Persatuan Kereta Sewa Wilayah Utara di sini hari ini.

LPKP memperkenalkan kod itu pada 5 Januari lepas berikutan kemalangan bas syarikat Sani Ekspres yang mengorbankan 10 penumpang dekat Ipoh pada 26 Dis lepas.

Menurut Halimah, pelaksanaan kod amalan itu tertangguh kerana hampir keseluruhan pengusaha bas ekspres tidak memahami prosedurnya.

Katanya, pemasangan alat 'prompter' pada setiap kenderaan perdagangan sekarang dijadikan syarat permohonan lesen atau memperbaharui lesen bas.

"LPKP juga dalam proses menambah kakitangan supaya perkhidmatan aduan pengguna jalan raya diterima 24 jam. Sekarang ia diterima pada waktu pejabat sahaja dan selepas itu dijawab oleh mesin," katanya. - BERNAMA

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan