MIC Kemuka 12 Cadangan Untuk RMK-10 Kepada Kerajaan - Berita Semasa | mStar

MIC Kemuka 12 Cadangan Untuk RMK-10 Kepada Kerajaan

Diterbitkan: Ahad, 7 Februari 2010 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR: MIC akan mengemukakan 12 cadangan mengenai "Agenda untuk Pembangunan" masyarakat India sebelum akhir bulan ini bagi dimasukkan dalam pelan Rancangan Malaysia Ke-10 (RMK-10), kata presiden parti Datuk Seri S.Samy Vellu.

Beliau berkata cadangan parti itu telah siap dan akan dibincangkan pada mesyuarat khas Jawatankuasa Kerja Pusat (CWC) Khamis ini sebelum dikemukakan kepada kerajaan.

Menurutnya 12 cadangan itu dirangka oleh MIC dengan kerjasama 75 pertubuhan bukan kerajaan (NGO) yang berasaskan kaum India dan Jabatan Pengajian Etnik Universiti Malaya (UM).

"Kita telah menyediakan satu laporan komprehensif yang kita siapkan dalam masa lebih tiga bulan," katanya kepada pemberita sebelum menyerahkan sumbangan cek yang kesemuanya berjumlah RM4,125 daripada Institut Pembangunan Pelajaran Maju (MIED) kepada 825 pelajar sekolah Tamil yang memperoleh 7A pada peperiksaan Ujian Penilaian Sekolah Rendah (UPSR) tahun lepas, di sini hari ini.

Setiap seorang pelajar berkenaan menerima sumbangan cek itu bernilai RM500.

Beliau berkata cadangan itu, antara lain, termasuk inisiatif khas untuk kaum India bagi tujuan pendidikan, ekonomi, latihan, perumahan, pekerjaan dan wanita.

Samy Vellu berkata ini merupakan pertama kali MIC mendapatkan pandangan dan cadangan daripada banyak NGO dan sebuah institusi pengajian tinggi untuk menyediakan cadangan tersebut.

"Sebelum ini, cadangan itu (untuk Rancangan Malaysia) dirangka oleh pakar dan ahli akademik yang diambil MIC tetapi kali ini, kita mahu orang biasa memberikan input dan maklum balas mereka melalui NGO," kata beliau.

Beliau berharap kerajaan akan mengkaji cadangan parti itu dan membuat penyelarasan yang perlu terhadap RMK-10 yang dijangka dibentangkan pada Parlimen Jun ini.

Mengenai langkah untuk memberikan nafas baru kepada MIC, katanya hasilnya "sangat positif" dengan lebih ramai kaum India memohon bantuan daripada parti itu untuk menyelesaikan pelbagai masalah mereka.

"Kita kini peroleh antara 100 dan 200 kaum India datang ke ibu pejabat MIC setiap hari untuk minta bantuan daripada MIC, barulah kita dalam landasan yang betul," kata beliau.

Berikutan dengan peningkatan bilangan kaum India memohon bantuan daripada parti itu, Samy Vellu memutuskan untuk memperkenalkan semula sesi bertemu dengan orang ramai pada setiap Selasa di ibu pejabat MIC mulai bulan depan.

Beliau juga berkata parti tersebut telah melancarkan "Program Dahulukan Rakyat" di semua 3,600 cawangan di seleuruh negara di mana sekurang-kurangnya satu program utama yang membabitkan masyarakat itu yang perlu dijalankan oleh cawangan berkenaan setiap bulan.

"Kita mula memantau cawangan berkenaan dan tidak lama lagi kita akan menilai mereka menerusi kad pungutan peringkat tinggi, Petunjuk Pencapaian Utama dan penarafan bintang," tambah beliau. BERNAMA

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan