YWP Tambah Jumlah Pelajar Layak Terima Bantuan - Berita Semasa | mStar

YWP Tambah Jumlah Pelajar Layak Terima Bantuan

Diterbitkan: Ahad, 31 Januari 2010 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR: Yayasan Wilayah Persekutuan (YWP) hari ini mengumumkan penambahan 50 lagi penerima bantuan persekolahan untuk pelajar sekolah rendah dan menengah bagi setiap kawasan parlimen di Wilayah Persekutuan berkuatkuasa tahun ini.

Menteri Wilayah Persekutuan dan Kesejahteraan Bandar, Datuk Raja Nong Chik Raja Zainal Abidin, yang juga Pengerusi YWP berkata, dengan penambahan itu, jumlah penerima bantuan persekolahan kini seramai 100 orang melibatkan kesemua 13 kawasan parlimen WP Kuala Lumpur, Labuan serta Putrajaya.

"Bantuan persekolahan itu termasuk wang tunai RM150, beg sekolah, kasut serta alat tulis. Penambahan ini juga membuktikan YWP komited serta prihatin terhadap kebajikan dan pendidikan penerima terutama daripada keluarga berpendapatan rendah," katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas merasmikan program Juara Rakyat serta majlis Anugerah Pelajar Cemerlang UPSR/PMR dan Bantuan Persekolahan Parlimen Seputeh di sini hari ini.

Seramai 50 pelajar yang mendapat keputusan cemerlang bagi Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR) dan Penilaian Menengah Rendah (PMR) serta pelajar daripada keluarga berpendapatan rendah menerima sijil serta bantuan persekolahan itu.

Raja Nong Chik berkata, kelulusan untuk menambah bilangan penerima bantuan itu merupakan satu cara meningkatkan peranan YWP yang ditubuhkan pada 9 April 1986 di bawah kementerian itu.

Mengenai program Juara Rakyat, beliau berkata program dua hari bermula semalam itu adalah yang pertama diadakan di Umno Bahagian Seputeh dan juga di peringkat Wilayah Persekutuan.

"Program hari ini adalah satu daripada usaha Umno Bahagian Seputeh untuk menyebarluaskan konsep Juara Rakyat terutama dalam bidang pendidikan. Saya ingin menyarankan agar kesemua kawasan Parlimen WP yang lain dapat mencontohi usaha itu bagi mendekati murid serta pelajar sekolah," katanya.

Katanya, program itu adalah cara Umno and Barisan Nasional (BN) yang sentiasa menjuarai rakyat serta membuktikan idealogi 1Malaysia yang diperkenalkan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak mulai diterima rakyat.

Program Juara Rakyat telah dilancarkan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak pada 9 Januari lepas dalam usaha Umno mendampingi rakyat. - BERNAMA

   

iklan

Video

Selasa, 19 Jun 2018 1:13 PM

Takdir ibu & anak 'pergi' bersama

Selasa, 19 Jun 2018 8:30 AM

Cabaran anyam ketupat!

Isnin, 18 Jun 2018 8:00 AM

mStar teka lagu Raya - Challenge

Jumaat, 15 Jun 2018 6:00 AM

Raikan Syawal, bukan 'membawang'

Rabu, 13 Jun 2018 3:40 PM

Perihal suka iklankan maksiat di Instagram

Rabu, 13 Jun 2018 8:00 AM

Jangan sibuk main 'game' dalam bulan puasa

Selasa, 12 Jun 2018 4:06 PM

Cabaran RM15 di bazar Ramadan

Selasa, 12 Jun 2018 9:00 AM

Wartawan mStar pening pilih baju raya

Kolumnis

iklan

Iklan