Tunki Ismail Dimasyhur Sebagai Tunku Mahkota Johor - Berita Semasa | mStar

Tunki Ismail Dimasyhur Sebagai Tunku Mahkota Johor

Diterbitkan: Khamis, 28 Januari 2010 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

JOHOR BARU: Raja Muda Johor, Tunku Ismail Idris ibni Sultan Ibrahim dimasyhurkan sebagai Tunku Mahkota Johor, hari ini.

Pemasyhuran berdasarkan Undang-Undang Tuboh Negeri Johor 1895, diisytiharkan oleh Sultan Johor, Sultan Ibrahim ibni Almarhum Sultan Iskandar, di Istana Besar, di sini, pada pukul 3.20 petang.

"Setelah diisytiharkan sebagai Sultan, saya berhak dan bertanggungjawab mengikut Undang-Undang Tuboh Negeri Johor memilih dan melantik seorang waris bergelar Tunku Mahkota Johor.

"Bahawasanya, bagi menjalankan tugas di bawah perenggan 1, fasal 7, bahagian pertama Undang-Undang Tuboh Negeri Johor 1895, saya Sultan Ibrahim ibni Almarhum Sultan Iskandar, Sultan dan Yang Dipertuan bagi negeri dan jajahan takluk Johor mengikut nasihat Jumaah Diraja dengan ini memilih dan melantik anakanda Duli Yang Maha Mulia Tunku Ismail menjadi waris takhta kerajaan Johor dan digelar Tunku Mahkota Johor," isytihar baginda.

Sejurus perisytiharan itu, Tunku Ismail menjunjung kasih ke atas ayahanda baginda atas limpah perkenaan dilantik sebagai waris takhta Johor.

Tunku Ismail turut melafaz taat setia untuk melaksanakan amanah dan tanggungjawab dengan jujur dan ikhlas selain mendoakan kesejahteraan ayahanda baginda Sultan Ibrahim dan bonda baginda Raja Zarith Sofiah almarhum Sultan Idris serta rakyat Johor.

Istiadat pemasyhuran itu turut disaksikan kerabat diraja yang lain dan Penasihat Majlis Agama Islam Johor, Datuk Nooh Gadot membacakan doa sejurus istiadat pemasyhuran selesai.

Turut hadir Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin dan isteri, Puan Sri Norainee Abdul Rahman, Menteri Besar Johor, Datuk Abdul Ghani Othman dan isteri, Datin Prof Dr Jamilah Ariffin, barisan Exco dan Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Johor serta pegawai-pegawai kerajaan.

Tunku Ismail, 26, dilantik sebagai Tunku Mahkota Johor menggantikan Sultan Ibrahim yang dimasyhur sebagai Sultan Johor, Sabtu lepas.

Pemasyhuran bagi mewarisi takhta Johor itu berikutan kemangkatan nenda baginda Sultan Iskandar, Jumaat lepas.

Diputerakan pada 30 Jun 1984 di Johor Baru, Tunku Ismail merupakan putera sulung daripada enam adik-beradik kepada Sultan Ibrahim dan Raja Zarith Sofiah.

Tunku Ismail dilantik sebagai Raja Muda Johor ketika ulangtahun keputeraan nenda baginda Almarhum Sultan Iskandar pada 8 April 2006.

Tunku Ismail memulakan persekolahan di Sekolah Sri Utama Johor Baru dan Sekolah Rendah Kebangsaan St Joseph, Johor Baru sebelum meneruskan pengajian di Australian International School, Singapura dan Hale School, Perth, Australia, mulai tahun 1999 hingga 2002.

Untuk tujuan pendidikan dan disiplin yang tinggi setaraf dengan bakal raja, Tunku Ismail dihantar menjalani latihan ketenteraan dan pelajaran sebagai pegawai kadet di akademi tentera terulung, Indian Military Academy (IMA)), Dehradun, India, mulai Julai 2003.

Tunku Ismail dikurniakan pangkat Leftenan selepas tamat latihan pada 11 Disember 2004 dan diserapkan ke dalam Angkatan Tentera India yang bertugas sebagai pegawai dalam Rejimen 61 Cavalry, Jaipur, India.

Aktif dalam menunggang kuda dan sukan polo sejak kecil, Tunku Ismail juga dianugerahkan "Best in Riding" antara kadet-kadet IMA tahun 2003-2004 selain dipilih pemain polo Rejimen 61 Cavalry yang membawa kejayaan kepada rejimen tersebut memenangi beberapa piala kejohanan polo.

Tunku Ismail menempa sejarah apabila menjadi rakyat asing yang pertama mengetuai pasukan tentera India pada perbarisan hari kebangsaan negara itu, pada 26 Januari 2007.

Dengan berpangkat kapten, Tunku Ismail mengetuai rejimen berkuda memberi tabik hormat kepada Presiden India, Dr A.P.J Abdul Kalam ketika itu semasa sambutan hari kebangsaan ke-58, yang turut dihadiri tetamu khas termasuk Presiden Rusia, Vladimir Putin.

Tunku Ismail dikurniakan Darjah Mahkota Johor yang Amat Mulia Pangkat Ketiga Setia Mahkota Johor (SMJ) pada 16 September 2004 dan dikurniakan Pangkat Pertama Darjah Mahkota Johor yang Amat Mulia, Seri Paduka Mahkota Johor(SPMJ) sempena ulangtahun keputeraan Almarhum Sultan Iskandar pada 2005.

Seterusnya, Tunku Ismail dianugerahkan Darjah Kerabat Yang Amat Dihormati Pangkat Kedua (DK II) pada ulangtahun keputeraan Almarhum Sultan Iskandar, pada 2006 dan dianugerahkan Darjah Kerabat Yang Amat Dihormati Pangkat Pertama (DK I) pada ulangtahun keputeraan Almarhum Sultan Iskandar, tahun lepas. - BERNAMA

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan