JPJ Personafikasi Nombor Plat Kenderaan - Berita Semasa | mStar

JPJ Personafikasi Nombor Plat Kenderaan

Diterbitkan: Rabu, 27 Januari 2010 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

Datuk Solah Mat Hassan. -Foto THE STAR oleh AZMAN GHANI
Datuk Solah Mat Hassan. -Foto THE STAR oleh AZMAN GHANI

PUTRAJAYA: Selepas nombor plat kenderaan siri khas, Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) kini mengambil langkah lebih kreatif mempersonifikasikan nombor plat kenderaan mengikut kehendak dan pilihan pemilik kenderaan.

Ketua Pengarah JPJ, Datuk Solah Mat Hassan berkata, pihaknya menyasarkan syarikat dan individu yang menyukai nombor plat yang istimewa berdasarkan nama organisasi, individu serta tempat asal masing-masing.

Katanya, antaranya termasuk STAR, TMNET, CEMPAKA (nama organisasi), JELEBU (nama tempat) dan AUDREY (nama individu).

"Ini memberikan lebih banyak pilihan kepada orang ramai. Pada masa yang sama, ia dapat menjanakan lebih banyak pendapatan kepada kerajaan," katanya kepada mStar Online di sini hari ini.

Nombor plat khas termasuk Putrajaya, Proton, Putra, WAJA, Persona, Tiara, Perdana, Satria, Chancellor, Perodua, NAZA, LOTUS, KRISS, Jaguh, BAMBee, SUKOM, X OIC, XIII NAM, XI ASEAN dan XXX IDB.

Mengulas lanjut, Solah menegaskan, nombor plat yang menyentuh sensitiviti kaum, berbentuk hasutan, menyemai kebencian serta merosakkan moral tidak dibenarkan sama sekali.

Katanya, ramai yang berminat untuk mendapatkan nombor personifikasi tetapi tawaran itu belum dibuka kepada orang ramai.

Solah memberitahu, konsep personifikasi nombor plat kenderaan ini turut membenarkan pihak terbabit membida untuk suatu siri nombor itu.

"Mereka boleh membida untuk siri STAR, katakan 1 hingga 50," jelasnya sambil menambah nombor personifikasi turut mempunyai spesifikasi standard sama seperti nombor plat biasa dan khas yang perlu diikuti.

Dalam perkembangan sama, Solah berkata, JPJ sedang dalam proses menyeragamkan nombor plat kenderaan di negara ini melalui pengenalan e-plate kelak.

E-plate ialah nombor pendaftaran pintar yang akan diperkenalkan kelak sebagai usaha mengatasi peningkatan masalah pemalsuan nombor pendaftaran kenderaan di negara ini.

Malah, e-plate akan didaftarkan sebagai barang kawalan dan dilengkapi teknologi mikrocip atau Radio Frequency Identification (RFID).

Menurut Solah, JPJ sedang dalam peringkat mendapatkan kelulusan agensi pusat seperti Kementerian Kewangan dan Perbendaharaan untuk melaksanakan e-plate kerana ia melibatkan orang ramai dan pengenaan caj.

Katanya, penggunaan nombor plat yang standard ialah salah satu cara untuk mencapai usaha bagi mengurangkan kadar jenayah seperti termaktub dalam Bidang Keberhasilan Utama Negara (NKRA).

"Apabila ada nombor plat yang sukar ditukargantikan, kita akan dapat menjejaki penjenayah dengan lebih mudah," katanya.

Solah memberikan bayangan e-plate itu mempunyai ciri-ciri keselamatan yang tinggi serta sukar diciplak.

   

iklan

Video

Selasa, 17 Julai 2018 6:18 PM

'Penyamun terbang' maut dalam kereta curi

Khamis, 12 Julai 2018 1:05 PM

Lempang pelajar ikut suka hati

Selasa, 10 Julai 2018 6:39 PM

Nak 'gugur jantung' tengok pakcik ini memandu

Selasa, 10 Julai 2018 3:06 PM

Pengasuh pijak, hempas anak jagaan

Isnin, 9 Julai 2018 5:30 PM

Ragam si meow & bola!

Jumaat, 6 Julai 2018 5:39 PM

Tak sanggup tengok mayat mangsa kemalangan

Jumaat, 6 Julai 2018 12:48 PM

Durian buah untuk orang kaya?

Kolumnis

iklan

Iklan