AADK Guna Lokap Sendiri Tahan Suspek Dadah

Diterbitkan: Rabu, 27 Januari 2010 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

KOTA BAHARU: Mulai tahun depan, Agensi Anti Dadah Kebangsaan (AADK) akan menggunakan lokap sendiri bagi menahan suspek kes penyalahgunaan dadah yang bertujuan mengurangkan penggantungan kepada lokap Polis Diraja Malaysia (PDRM) seperti sekarang. Ketua Pengarah AADK Datuk Abd Bakir Zin berkata dua daripadanya sedang dibina di Kelantan dan masing-masing satu di Perak, Selangor dan Kedah dengan kapasiti tahanan setiap sebuah boleh memuatkan seramai 150 orang. "Kesemua projek yang dalam pembinaan itu bernilai RM35 juta dan dijangka siap sepenuhnya akhir tahun ini," katanya kepada pemberita pada majlis Malam Gemilang AADK Kelantan Bersama Media di sini malam tadi.

Abd Bakir berkata sebelum ini tahanan yang disyaki suspek berkaitan dadah ditempatkan sementara di lokap-lokap PDRM di balai polis di seluruh negara sebelum dibicara dan kesnya diputuskan oleh mahkamah. "Apa yang kita lihat ialah berlaku kesesakan, bercampur dengan tahanan-tahanan lain dan ini kerajaan melihat perlunya AADK mempunyai bilik tahanan sendiri," katanya. Beliau berharap dengan adanya lokap sendiri yang dijangka bilangannya akan bertambah, dapat mengurangkan pengantungan kepada lokap-lokap PDRM. "Disebabkan Kelantan berada bersebelahan dengan negara jiran, bilangan yang terlibat dengan penyalahgunaan dadah agak ramai berbanding dengan negeri-negeri lain," katanya.

Beliau berharap perkara itu dapat dikurangkan dengan kempen-kempen kesedaran yang berterusan dilakukan oleh kakitangan AADK ke seluruh Kelantan.

Pada majlis itu beliau turut menyampaikan Anugerah Kualiti kepada kakitangan agensi itu di Kelantan dan sijil penghargaan kepada media tempatan yang selama ini banyak membantu AADK. - BERNAMA

iklan

Video

Jumaat, 28 Julai 2017 8:18 PM

Tautan Kasih Siti Saleha & Lutfi

Jumaat, 28 Julai 2017 3:00 PM

Zahid Terpaksa Kerja Keras!

Jumaat, 28 Julai 2017 12:24 PM

Atmosfera Tak Cukup Popular?

Jumaat, 28 Julai 2017 9:00 AM

#akuStar: Najwa Latif - KAMU

Khamis, 27 Julai 2017 3:00 PM

Aksi Separuh Bogel Tu Kisah Lamalah!

Khamis, 27 Julai 2017 12:30 PM

Mal Imran Artis Bermusim?

Khamis, 27 Julai 2017 9:00 AM

Panas! Hisyam Hamid & Aaron Aziz Bergaduh?

Rabu, 26 Julai 2017 3:46 PM

Saya Bukan Artis Murahan! - Elvina

Kolumnis

iklan

Iklan