Muhyiddin Tiba Di Cebu Untuk Persidangan Menteri Pendidikan - Berita Semasa | mStar

Muhyiddin Tiba Di Cebu Untuk Persidangan Menteri Pendidikan

Diterbitkan: Selasa, 26 Januari 2010 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

CEBU: Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin tiba hari ini untuk menghadiri persidangan Majlis Pertubuhan Menteri-menteri Pendidikan Asia Tenggara (Seameo).

Muhyiddin yang juga Menteri Pelajaran diiringi isterinya, Puan Sri Noorainee Abdul Rahman dan Ketua Setiausaha Kementerian Pelajaran, Tan Sri Dr Zulkurnain Awang.

Ketibaan mereka disambut Konsul Besar Malaysia di Davao City, Mohammad Azhar Mazlan, Setiausaha Rendah Pelajaran Filipina bagi Program dan Projek Khas, Vilma C Labrador dan pegawai-pegawai lain.

Muhyiddin juga dijadual mengadakan pertemuan dengan pegawai-pegawai pendidikan dari Filipina, Singapura, Vietnam dan Indonesia.

Pada persidangan itu, para menteri berkenaan dijangka membincangkan laporan mengenai Rangkaian Universiti Asean dan juga bahan sumber sekolah Asean.

Satu forum mengenai kaedah pembelajaran masa depan akan turut diadakan. Malaysia dijangka berkongsi pengalamannya dalam soal pembangunan pelajaran pada forum itu.

Sekretariat Seameo yang berpejabat di Bangkok akan membentangkan laporan mengenai projek bersama bagi pendidikan untuk golongan terpinggir di negara-negara Asia Tenggara.

Malaysia telah mengemukakan beberapa cadangan untuk projek itu.

Anggota Seameo terdiri Brunei, Kemboja, Indonesia, Laos, Malaysia, Myanmar, Filipina, Singapura, Thailand, Timor Leste dan Vietnam. - BERNAMA

   

iklan

Video

Selasa, 17 Julai 2018 6:18 PM

'Penyamun terbang' maut dalam kereta curi

Khamis, 12 Julai 2018 1:05 PM

Lempang pelajar ikut suka hati

Selasa, 10 Julai 2018 6:39 PM

Nak 'gugur jantung' tengok pakcik ini memandu

Selasa, 10 Julai 2018 3:06 PM

Pengasuh pijak, hempas anak jagaan

Isnin, 9 Julai 2018 5:30 PM

Ragam si meow & bola!

Jumaat, 6 Julai 2018 5:39 PM

Tak sanggup tengok mayat mangsa kemalangan

Jumaat, 6 Julai 2018 12:48 PM

Durian buah untuk orang kaya?

Kolumnis

iklan

Iklan