Imigresen Diharap Tunda Operasi Banteras Pekerja Asing Haram - Berita Semasa | mStar

Imigresen Diharap Tunda Operasi Banteras Pekerja Asing Haram

Diterbitkan: Selasa, 26 Januari 2010 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR: Timbalan Presiden MCA, Datuk Seri Dr Chua Soi Lek berharap Jabatan Imigresen mengkaji semula tindakan penguatkuasaan terhadap pekerja asing haram memandangkan menjelang Tahun Baru Cina.

Beliau berkata, rancangan Jabatan Imigresen untuk melaksanaka operasi membanteras pekerja asing haram pada 15 Februari akan membebankan sektor perkhidmatan kerana ia akan menimbulkan isu dan masalah kepada pengusaha restoran, dobi, peniaga kecil dan penjaja.

"Masa itu tidak tepat dan tidak mesra industri," katanya selepas mengadakan perjumpaan dengan wakil sektor perkhidmatan termasuk pengusaha restoran, dobi, peniaga kecil dan penjaja di Wisma MCA di sini hari ini.

Menurutnya, tindakan penguatkuasaan imigresen akan menyebabkan pengusaha berkaitan rugi kerana biasanya mereka memperoleh banyak untung semasa Tahun Baru Cina.

Dr Chua mencadangkan tindakan penguatkuasaan imigresen ditunda selepas Tahun Baru Cina.

Beliau berkata, rakyat Malaysia tidak berminat dalam sesetengah bidang terutama sektor restoran, dobi dan penjaja.

"Pihak pengusaha sektor perkhidmatan merayu tempoh perkhidmatan pekerja dipanjangkan dari lima tahun kepada lapan tahun," kata Dr Chua.

Katanya, seorang pekerja asing memerlukan tiga hingga lima tahun untuk menjadi pekerja separuh mahir tetapi selepas itu dia terpaksa balik ke negara asal.

Pengusaha sektor perkhidmatan berharap ada penyelarasan antara agensi berkaitan seperti Kementerian Dalam Negeri, Kementerian Sumber Manusia dan Jabatan Imigresen.

"Mereka juga berharap polisi yang ditentukan tidak harus diubah-ubah. Jika mereka tidak faham, mereka tidak tahu mematuhi," katanya.

Dr Chua juga berharap kementerian dan agensi berkaitan harus memahami keperluan setiap sektor termasuk mengadakan dialog dengan wakil-wakil sektor perkhidmatan supaya dasar-dasar yang ditentukan memenuhi keperluan mereka. - BERNAMA

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan