355 Kes ILI Dikesan Sepanjang Minggu Lepas -Dr Mohd Ismail - Berita Semasa | mStar

355 Kes ILI Dikesan Sepanjang Minggu Lepas -Dr Mohd Ismail

Diterbitkan: Rabu, 20 Januari 2010 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR: Seramai 355 pesakit baru dengan gejala serupa Influenza (ILI) dimasukkan ke hospital sepanjang tempoh 10 hingga 16 Januari lepas, kata Ketua Pengarah Kesihatan Tan Sri Dr Mohd Ismail Merican.

Beliau berkata dalam tempoh yang sama juga 339 kes telah discaj keluar.

"Jumlah kes ILI yang masih dirawat di seluruh negara sehingga Sabtu lepas adalah sebanyak 341 kes di 43 buah hospital kerajaan.

"Daripada jumlah tersebut hanya 25 pesakit atau 7.3 peratus merupakan kes Influenza A (H1N1) yang disahkan melalui ujian makmal," katanya dalam satu kenyataan di sini hari ini.

Beliau berkata terdapat lima kes H1N1 sedang dirawat di Unit Rawatan Rapi dengan empat daripadanya mempunyai faktor risiko manakala seorang tiada faktor risiko. Sehingga 16 Januari lepas, jumlah terkumpul kes positif Influenza A (H1N1)adalah 12,356 dan jumlah kematian terkumpul kekal 77 orang, katanya. Beliau berkata satu kejadian kluster ILI dilaporkan berlaku di Kem Program Latihan Khidmat Negara (PLKN) Geokosmo Sungai Selisek, Hulu Selangor pada 16 Jan lepas, bagaimanapun kedua-dua sampel yang diambil adalah negatif untuk Influenza A.

Dr Mohd Ismail turut mengingatkan pelatih-pelatih dan pihak berkuasa di kem PLKN seluruh negara agar terus mengamalkan langkah-langkah pencegahan dan kawalan jangkitan H1N1.

Dalam satu kenyataan berlainan, Dr Mohd Ismail berkata ujian ke atas sekumpulan pekerja sebuah kilang di Bandar Baru Bangi, Selangor yang mengalami gejala demam, batuk dan selsema sejak Jumaat lepas menunjukkan mereka hanya demam selsema biasa akibat jangkitan virus influenza bermusim.

Walaupun 11 daripada 45 orang yang mengalami gejala itu pada awalnya diuji positif terhadap Influenza A, namun ujian pengesahan Influenza A (H1N1) di sebuah makmal rujukan menunjukkan kesemuanya negatif, kata beliau. - BERNAMA

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan