Dua Wanita Korban Ke-90 Demam Denggi - Berita Semasa | mStar

Dua Wanita Korban Ke-90 Demam Denggi

Diterbitkan: Khamis, 14 Januari 2010 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR: Sejumlah 940 kes demam denggi dengan dua kematian dilaporkan dalam minggu pertama tahun ini dari 3 hingga 9 Januari menjadikan jumlah keseluruhan kematian meningkat kepada 90 orang.

Jumlah itu menunjukkan peningkatan sebanyak 60 kes atau tujuh peratus berbanding dengan minggu sebelumnya iaitu sebanyak 876 kes, kata Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Dr Mohd Ismail Merican dalam satu kenyataan hari ini.

"Walaupun kes berkurangan sebanyak 42 peratus berbanding tempoh yang sama tahun lepas, namun peningkatan kes pada awal tahun itu perlu dipandang serius oleh semua pihak terutamanya anggota masyarakat," katanya.

Kes kematian pada minggu lepas itu melibatkan seorang wanita berusia 37 tahun dari Bandar Utama, Selangor yang mula mengalami demam, sakit badan dan muntah ketika mendapatkan rawatan di sebuah klinik swasta.

Mangsa dirujuk ke hospital pada 29 Disember lalu kerana disyaki mengalami demam denggi dan disahkan meninggal dunia selepas tiga hari dirawat akibat kegagalan fungsi organ yang disebabkan Sindrom Kejutan Denggi.

Dr Mohd Ismail berkata, pemeriksaan di kediaman mangsa mendapati kadar pembiakan Aedes yang sangat tinggi iaitu 75 peratus dan ekoran itu aktiviti semburan kabus telah dilakukan di sekitar kawasan tersebut pada 1 Januari lalu.

Mangsa kedua pula merupakan seorang suri rumah berusia 29 tahun dari Cheras, Kuala Lumpur yang meninggal dunia pada 3 Januari akibat Demam Denggi Berdarah.

Mangsa yang selalu berulang-alik ke rumah ibunya di Taman Pandan Perdana, sebuah kawasan berisiko tinggi untuk jangkitan denggi telah mula mengalami demam, sakit kepala, muntah, sakit perut dan cirit-birit pada 23 Disember lalu sebelum dimasukkan ke Hospital Ampang lima hari selepas itu.

Bagi kes Chikungunya pula, Dr Mohd Ismail berkata, sebanyak 44 kes dilaporkan pada minggu lepas, peningkatan sejumlah dua kes atau lima peratus berbanding minggu sebelumnya.

Daripada keseluruhan kes itu, 42 kes dilaporkan dari Sarawak serta masing-masing satu kes dari Selangor dan Pahang dan tiada kematian dilaporkan. - BERNAMA

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan