UK Berminat Tingkatkan Hubungan Pendidikan Dengan Malaysia - Berita Semasa | mStar

UK Berminat Tingkatkan Hubungan Pendidikan Dengan Malaysia

Diterbitkan: Selasa, 12 Januari 2010 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

LONDON: Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata Britain berminat mengadakan perbincangan mengenai cara bagi meningkatkan hubungan dalam bidang pendidikan dengan Malaysia.

Timbalan Perdana Menteri yang juga Menteri Pelajaran berkata ini termasuk isu yang mempunyai kaitan dengan pendidikan. Beliau berkata hasrat itu disuarakan oleh Perdana Menteri Britain Gordon Brown dalam perbincangan ringkas mereka sebelum Brown merasmikan Forum Pembelajaran dan Teknologi Dunia 2010 di sini pada Isnin.

Muhyiddin merupakan menteri tunggal yang dijemput oleh Brown dalam kalangan 73 menteri yang menghadiri forum itu untuk mengadakan perbincangan sebelum majlis perasmian forum berkenaan.

Forum Pembelajaran dan Teknologi Dunia 2010 adalah acara terulung dunia dalam teknologi pembelajaran bagi menarik pemimpin negara dan antarabangsa dari seluruh dunia untuk berkongsi amalan terbaik serta membahaskan amalan masa depan dalam bidang pendidikan serta kemahiran.

Forum itu diketuai oleh Becta (agensi peneraju kerajaan Britain untuk menyokong teknologi dalam pendidikan bagi pihak jabatan Inovasi, Universiti dan Kemahiran dan Jabatan Kanak-kanak, Sekolah dan Keluarga (DCSF) serta Jabatan Perniagaan, Inovasi dan Kemahiran (BIS) dan disokong sepenuhnya oleh British Council serta beberapa rakan pertubuhan yang lain.

Ia merupakan forum kepimpinan pendidikan terbesar dunia meliputi sekolah, pendidikan tinggi dan lanjutan. - BERNAMA

   

iklan

Video

Khamis, 12 Julai 2018 1:05 PM

Lempang pelajar ikut suka hati

Selasa, 10 Julai 2018 6:39 PM

Nak 'gugur jantung' tengok pakcik ini memandu

Selasa, 10 Julai 2018 3:06 PM

Pengasuh pijak, hempas anak jagaan

Isnin, 9 Julai 2018 5:30 PM

Ragam si meow & bola!

Jumaat, 6 Julai 2018 5:39 PM

Tak sanggup tengok mayat mangsa kemalangan

Jumaat, 6 Julai 2018 12:48 PM

Durian buah untuk orang kaya?

Khamis, 5 Julai 2018 7:02 PM

Ngeri! Nampak kaki dalam beg baju

Kolumnis

iklan

Iklan