Suhakam Saran Dialog Antara Pemimpin Agama

Diterbitkan: Selasa, 12 Januari 2010 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR: Suruhanjaya Hak Asasi Manusia (Suhakam) hari ini menyeru pemimpin semua agama mengadakan perbincangan antara mereka berhubung insiden perbuatan khianat ke atas gereja dan surau baru-baru ini.

Untuk itu kata badan berkenaan, kerajaan haruslah menyediakan mekanisme yang sewajarnya.

"Suhakam juga berharap para pemimpin tidak mengeluarkan kenyataan yang boleh dilihat menyokong aktiviti yang menjejaskan persefahaman agama dan keharmonian di negara ini," katanya dalam satu kenyataan di sini.

Suruhanjaya itu turut mengutuk perbuatan khianat ke atas semua rumah ibadat dan berharap polis menjalankan siasatan dengan cepat, adil dan saksama agar pihak bertanggungjawab dapat didakwa secepat mungkin.

Badan itu juga meminta polis memastikan semua rakyat Malaysia dapat beribadat dalam suasana selamat selaras dengan peruntukan Deklarasi Universal Hak Asasi Manusia dan Perkara 11 Perlembagaan Persekutuan.

Presiden Majlis Peguam K. Ragunath dalam satu kenyataan juga menggesa kerajaan memainkan peranan dalam mempromosikan saluran untuk perbincangan sedemikian, bagi menggalakkan pertukaran pandangan secara terbuka selain meningkatkan persefahaman.

"Perbincangan isu-isu yang dihadapi negara tidak boleh sekadar berlangsung pada peringkat rasmi dan secara tertutup, tetapi mesti melibatkan orang ramai dan mereka yang menerima kesannya," katanya.

Beliau berkata sebarang serangan terhadap badan kehakiman juga tidak boleh diterima kerana kebebasan badan itu adalah perkara asas dalam demokrasi dan mesti dipertahankan.

Sekalipun menegaskan keputusan penghakiman mesti dihormati, Ragunath berkata keputusan mahkamah mungkin bukan penyelesaian terbaik kerana badan itu juga mempunyai kuasa yang terhad.

Dalam kes-kes tertentu katanya, adalah lebih baik diselesaikan di luar mahkamah menerusi perbincangan yang sihat. -BERNAMA

iklan

Video

Khamis, 23 November 2017 7:36 PM

Alahai KTM! Bila Isu Tren Tergelincir Nak Selesai?

Khamis, 23 November 2017 4:00 PM

Tatang Bagai Puteri, Tapi Ini Jadinya - Harris Baba

Khamis, 23 November 2017 3:45 PM

Tak Perlu 'FB Live' Anak Berjaya UPSR - Prof Muhaya

Khamis, 23 November 2017 2:32 PM

Bayar 'Ciput', Lepak Sampai Puas

Khamis, 23 November 2017 9:00 AM

Lagu Tak Layak, Ayda Jebat Sekadar Nak Tahu Punca

Rabu, 22 November 2017 7:00 PM

"Saya Sedih, Kecewa Dengan Nabil" - Chef Wan

Selasa, 21 November 2017 5:42 PM

Apa Terjadi Dengan Wartawan mStar?

Selasa, 21 November 2017 2:13 PM

Selepas Setahun Amira Othman 'Tidur'

Selasa, 21 November 2017 9:00 AM

Kenali Siapa Penyanyi Lagu 'Bismillah'

Kolumnis

iklan

Iklan