Pintu Utama Gereja SIB Seremban 2 Dibakar - Berita Semasa | mStar

Pintu Utama Gereja SIB Seremban 2 Dibakar

Diterbitkan: Isnin, 11 Januari 2010 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

SEREMBAN: Sebuah gereja, Sidang Injil Borneo (SIB) di bangunan rumah kedai dua tingkat di Lake View Square, Seremban 2 di sini mengalami kebakaran di pintu utamanya akibat perbuatan khianat pagi ini.

Timbalan Ketua Polis negeri, Datuk Abd Manan Mhd Hassan berkata, polis menerima laporan daripada seorang lelaki pada kira-kira jam 8.30 pagi ini yang menyatakan terdapat kerosakan di pintu utama gereja itu.

"Hasil daripada maklumat tersebut, polis bersama dengan unit forensik dan bomba datang membuat siasatan dan mendapati hanya terdapat kerosakan kecil dengan kesan kebakaran pada pintu depan gereja tersebut.

"Kita percaya mereka yang melakukan perkara ini ialah dengan menyimbah minyak petrol dan membakarnya, sebelum melarikan diri. Bagaimanapun, kebakaran ini tidak merebak," katanya kepada pemberita di tempat kejadian.

Katanya polis percaya kejadian itu berlaku antara jam 1.30 pagi dan 8.30 pagi ini kerana pada jam 1.30 pagi tadi, unit kereta peronda polis ada membuat rondaan di situ dan mendapati tiada apa-apa berlaku.

Abd Manan berkata, kejadian ini adalah yang pertama berlaku di negeri ini.

Sehubungan itu, beliau mengarahkan semua kereta peronda dan juga anggota yang menjalankan tugas rondaan (bit) untuk memantau dan membuat pemerhatian di tempat-tempat ibadat termasuk gereja dan masjid di negeri ini bagi memastikan tiada kejadian seperti ini berlaku.

"Saya nasihatkan orang ramai supaya tidak melakukan perkara seperti ini. Saya memberi amaran, jangan cuba membuat sesuatu yang boleh menggugat ketenteraman dan keharmonian negara ini. Tindakan tegas akan diambil terhadap mereka ini," katanya.

Seorang paderi gereja itu, Eddy Marson Yasir, 33, berkata, beliau adalah orang terakhir yang meninggalkan dan mengunci gereja itu pada kira-kira jam 11.30 malam tadi selepas mengadakan mesyuarat.

"Saya terkejut kerana diberitahu oleh seorang ahli gereja mengenai kejadian itu pagi ini. Gereja ini telah berada di Seremban 10 tahun dan kita menyewa bangunan rumah kedai itu sejak lima tahun yang lepas," katanya.

Seorang ahli gereja itu, V. Jashua, 49, berkata, beliau sedang bersarapan pagi di kawasan itu dan mendapati seorang lelaki berada di hadapan gereja itu sambil memerhatikan keadaan di situ.

"Saya rasa curiga dan hampiri lelaki itu dan menanyakan mengapa dia berada di situ. Lelaki itu kemudian menunjukkan kesan terbakar dipintu utama gereja. Saya kemudian hubungi Eddy," katanya. - BERNAMA

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan