Murid SK Petaling Jaya Belajar Dalam Kabin Buruk, Panas - Berita Semasa | mStar

Murid SK Petaling Jaya Belajar Dalam Kabin Buruk, Panas

Diterbitkan: Isnin, 4 Januari 2010 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

Pelajar Sekolah Kebangsaan Petaling Jaya terpaksa belajar dalam kabin.
Pelajar Sekolah Kebangsaan Petaling Jaya terpaksa belajar dalam kabin.

PETALING JAYA: Malang nasib murid-murid kelas peralihan dan pemulihan Sekolah Kebangsaan (SK) Petaling Jaya di sini yang terpaksa belajar dalam kabin panas serta uzur sebaik memulakan sesi persekolahan hari ini.

Lebih menyedihkan keadaan itu seolah-olah menggambarkan bahawa mereka sememangnya kelompok yang tidak dipedulikan apabila kabin-kabin yang disediakan bagi menggantikan bilangan kelas yang tidak mencukupi sangat daif dan tidak layak dijadikan tempat belajar.

Kira-kira 12 murid terpaksa berpanas, berhimpit-himpit dalam `kotak besar' yang tidak kondusif sedangkan mereka adalah golongan yang perlu diberi perhatian lebih dalam pembelajaran. Menurut seorang guru sekolah tersebut yang enggan dikenali, keadaan dalam kabin itu sememangnya tidak sesuai untuk sesi pembelajaran tetapi mereka tiada pilihan lain.

"Kami terpaksa meletakkan murid-murid di situ kerana bilangan mereka tidak ramai, tetapi bukanlah sepanjang sesi mereka belajar dalam kabin itu.

"Sebagai contoh pelajar yang lemah dalam Matematik akan dikumpulkan dan ditempatkan di situ, selebihnya mereka akan berada dalam kelas biasa," katanya.

Sementara itu, Zuraini Samsuddin, 33, yang menghantar anak ke sekolah tersebut ketika ditemui mStar Online memberitahu, dia sedih dengan keadaan kabin dan sekolah itu yang tidak teratur sehinggakan menyebabkan warganya tidak selesa.

"Ada rakan saya yang anaknya pernah ditempatkan di kelas itu dan mengadu tidak selesa kerana panas dan membantutkan minat mereka untuk terus belajar," katanya.

Seorang bapa, Tarmizi Ahmad, 37, pula memberitahu, dia tidak bersetuju dengan cara pihak sekolah meletakkan murid di dalam kabin itu dan berharap mereka mencari alternatif lain untuk menempatkan murid terbabit.

"Kami memahami keadaan sekolah yang sedang dinaik taraf dan akan memakan masa, tetapi lakukan sesuatu supaya mereka semua berasa selesa," katanya.

Sementara itu, guru besar sekolah tersebut, Norhayati Bakri berkata, mereka menyedari keadaan yang tidak teratur dalam sekolah dan sedang berusaha memperbaiki keadaannya.

"Seperti yang dapat anda lihat, kerja-kerja pengubahsuaian sedang dijalankan. Memang kita akui keadaan tidak selesa untuk para murid, saya berharap kerja-kerja pengubahsuaian ini akan selesai dengan cepat," katanya.

Bagi Yang Dipertua Persatuan Ibu Bapa dan Guru (PIBG), Tumi Julianto, 45, pihaknya sendiri tidak berpuas hati dengan keadaan itu dan berjanji akan berbincang lanjut dengan guru besar bagi menyelesaikan masalah itu.

"Pihak kontraktor sebelum ini berjanji untuk memberikan kabin yang lebih besar sementara bangunan baru siap, tetapi mereka tidak menepati janji," katanya ketika dihubungi.

Tumi berkata, pihak sekolah dan PIBG telah berbincang dengan kontraktor untuk menukar kabin tersebut namun usaha itu gagal.

"Saya sedar kabin itu memang tidak selesa, kami berjanji akan mencari jalan keluar untuk menggantikan kabin itu sementara bangunan baru siap," katanya.

Beliau memberitahu, blok baru sekolah itu dijangka siap pada awal 2011.

   

iklan

Video

Selasa, 19 Jun 2018 1:13 PM

Takdir ibu & anak 'pergi' bersama

Selasa, 19 Jun 2018 8:30 AM

Cabaran anyam ketupat!

Isnin, 18 Jun 2018 8:00 AM

mStar teka lagu Raya - Challenge

Jumaat, 15 Jun 2018 6:00 AM

Raikan Syawal, bukan 'membawang'

Rabu, 13 Jun 2018 3:40 PM

Perihal suka iklankan maksiat di Instagram

Rabu, 13 Jun 2018 8:00 AM

Jangan sibuk main 'game' dalam bulan puasa

Selasa, 12 Jun 2018 4:06 PM

Cabaran RM15 di bazar Ramadan

Selasa, 12 Jun 2018 9:00 AM

Wartawan mStar pening pilih baju raya

Kolumnis

iklan

Iklan