Tabloid: Dua Anggota SPRM Buat Laporan Polis - Berita Semasa | mStar

Tabloid: Dua Anggota SPRM Buat Laporan Polis

Diterbitkan: Jumaat, 1 Januari 2010 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

SHAH ALAM: Dua anggota Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) hari ini membuat laporan polis berhubung satu laporan sebuah akhbar tabloid tempatan 'Suara Keadilan' yang bertajuk 'Pornthip sahkan Beng Hock dibunuh'.

Pegawai SPRM Cawangan Siasatan Putrajaya, Hisyam Mohd Yusoff, 30, membuat laporan polis terhadap akhbar tabloid itu yang menyiarkan satu berita yang dianggapnya subjudis, melampaui kuasa satu inkues sedang berlangsung, manakala Raub Ghani, 41, juga dari cawangan yang sama membuat laporan polis mengenai tindakan pakar patologi dari Thailand, Dr Pornthip Rojanasunand yang beliau syaki membocorkan maklumat mengenai laporan forensik kepada pihak yang tidak sepatutnya.

Kedua-dua mereka membuat laporan itu di Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Shah Alam di sini kira-kira jam 10.30 pagi.

Menurut laporan polis yang salinannya turut diedar kepada pemberita di sini, Hisyam berkata, laporan itu dibuat selepas beliau membaca akhbar yang bertarikh 29 Disember 2009 - 5 Januari 2010 bilangan 213 itu semalam, dan mendapati artikel berkenaan membuat kesimpulan bahawa Setiausaha Politik kepada seorang exco Selangor, Teoh Beng Hock mati akibat dibunuh.

Dalam laporannya Hisham berkata, berdasarkan artikel itu, Teoh yang ditemui mati di tingkat lima bangunan Plaza Masalam di sini pada 16 Julai lepas disahkan mati dibunuh berdasarkan bedah siasat kali kedua ke atas mayat mendiang yang dijalankan di Hospital Sungai Buloh (HSB), 22 November lepas.

"Saya sebagai salah seorang pegawai SPRM memohon polis membuat siasatan terperinci berhubung penyiaran artikel oleh Suara Keadilan itu kerana saya merasakan bahawa apa yang disebarkannya adalah satu tindakan subjudis dan melampaui kuasa inkues yang masih lagi berjalan pada masa ini," menurutnya dalam laporan itu.

"Malah ia juga selaras dengan peringatan oleh Ketua Polis Selangor yang melarang mana-mana pihak membincangkan kes berkaitan Teoh Beng Hock itu," katanya.

Sementara itu, dalam laporan Raub yang merujuk kepada artikel sama berkata, beliau membuat aduan polis terhadap Dr Pornthip kerana mengesyaki pakar itu membocorkan maklumat laporan forensik kepada pihak yang tidak sepatutnya.

"Tujuan laporan ini dibuat kerana perbuatan yang dilakukan oleh Dr Pornthip adalah perbuatan yang melampaui keputusan mahkamah dan perbuatan ini akan memburukkan lagi imej SPRM, dan orang ramai perlu bersabar menunggu keputusan mahkamah," katanya.

Sementara itu, Ketua Polis Selangor, Datuk Khalid Abu Bakar ketika dihubungi berkata, beliau akan memanggil wartawan Suara Keadilan yang menulis artikel itu tidak lama lagi bagi membantu siasatan.

Dalam kejadian 16 Julai lepas, Setiausaha Politik kepada Exco Kerajaan Negeri Selangor, Ean Yong Hian Wah ditemui mati di tingkat lima Plaza Masalam, selepas dikatakan memberi kenyataan mengenai dakwaan salah guna peruntukan Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Selangor di pejabat SPRM yang terletak di tingkat 14, bangunan yang sama.

Mayat Teoh, 30, dikebumikan empat hari kemudian di Nirwana Memorial Park, Semenyih, Selangor dan digali semula empat bulan selepas itu apabila Mahkamah Koroner di sini membenarkan bedah siasat kedua dijalankan pada 22 November lepas.

Bedah siasat kedua dikendalikan oleh Ketua Unit Patologi HSB, Dr Shahidan Md Noor dengan dihadiri oleh Dr Pornthip yang bertindak sebagai pemerhati mewakili kerajaan negeri Selangor manakala SPRM diwakili pakar forensik bebas, Prof Dr Peter Vanezis dari United Kingdom. - BERNAMA

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan