Kementerian, Industri Bincang Kurang Gula Dalam Produk - Berita Semasa | mStar

Kementerian, Industri Bincang Kurang Gula Dalam Produk

Diterbitkan: Jumaat, 1 Januari 2010 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

PETALING JAYA: Kementerian Kesihatan akan mengadakan perbincangan dengan 60 wakil industri makanan dan minuman bagi menggalakkan mereka mengurangkan kandungan gula dalam produk yang dihasilkan, kata Timbalan Menteri Kesihatan Datuk Rosnah Abdul Rashid Shirlin.

Mesyuarat itu, yang akan dipengerusikan olehnya, akan diadakan pada 12 Jan ini dan turut disertai wakil Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan, katanya.

Beliau berkata beberapa syarikat telah mengurangkan kandungan gula dalam makanan dan minuman yang dihasilkan sebagai menyokong kempen mengurangkan penggunaan gula.

Pengguna juga diharapkan dapat mengurangkan pengambilan gula kerana menurut kajian Persatuan Pengguna Pulau Pinang, penduduk Malaysia didapati mengambil 26 sudu teh gula sehari berbanding tujuh sudu gula sahaja yang disyorkan, katanya.

"Kita harus sentiasa memberi kesedaran kepada masyarakat bahawa pengambilan gula berlebihan akan memudaratkan kesihatan," katanya kepada pemberita selepas melancarkan program "Back to School" di sini hari ini.

Mengenai program "Back to School", Rosnah yang juga Ketua Pergerakan Puteri Umno berkata program itu akan menjadi acara tahunan pergerakan itu mulai tahun ini di setiap negeri.

"Kita memberi bantuan peralatan peralatan sekolah seperti beg dan alat tulis kepada golongan sasaran misalnya kepada anakanak yatim, orang kurang upaya (OKU) dan kurang berkemampuan," katanya.

Pada hari ini, Puteri Umno Selangor menyumbangkan peralatan sekolah kepada 46 muridmurid OKU Sekolah Kebangsaan Taman Medan. - BERNAMA

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan