Ahli Parlimen Tak Setuju Waktu Sidang Dihadkan - Berita Semasa | mStar

Ahli Parlimen Tak Setuju Waktu Sidang Dihadkan

Diterbitkan: Sabtu, 26 Disember 2009 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

PETALING JAYA: Sebahagian besar Ahli Parlimen tidak bersetuju dengan cadangan supaya Sidang Dewan Rakyat dihadkan tempoh waktunya kerana ia berlaku di luar jangkaan.

Malah mereka tidak menolak dipanjangkan waktu bahkan ditambah hari persidangan selain waktu perbahasan serta mengutamakan kehadiran ke Dewan Rakyat.

Bagi mereka isu perbahasan sehingga ke lewat malam bukan menjadi keutamaan pada masa ini.

Menteri Kewangan Kedua, Datuk Seri Ahmad Husni Hanadzlah ketika dihubungi mStar Online berkata, masa adalah elemen penting dalam menentukan pertumbuhan organisasi, negara serta rakyat dan perlaksanaan tersebut mestilah tidak mengugat hak perbahasan Ahli-Ahli Parlimen.

"Kita boleh melihat kemungkinan panjangkan sesi parlimen atau menetapkan satu bentuk struktur perbahasan yang dapat pastikan penggunaan masa perbahasan yang efisyen dan efektif," katanya menerusi Khidmat Pesanan Ringkas (SMS) di sini hari ini.

Beliau mengulas cadangan Menteri Penerangan, Komunikasi dan Kebudayaan, Datuk Seri Dr. Rais Yatim supaya tempoh waktu sidang dewan berkenaan dihadkan supaya tidak berlarutan hingga lewat malam.

Bagi Ketua Pergerakan Puteri Umno, Datuk Rosnah Abdul Rashid Shirlin, beliau kurang bersetuju dengan cadangan tersebut namun tidak membantah jika ia dilaksanakan.

"Melalui pengalaman sepanjang berada di Parlimen, perbahasan sehingga ke lewat malam adalah di luar jangkaan," jelasnya.

Menurutnya, keadaan tersebut jarang berlaku dan tidak memberi masalah kepada dirinya jika terpaksa menunggu perbahasan selesai.

"Adakalanya subjek perbahasan mengenai rang undang-undang dan isu yang penting, jadi memang tak boleh elak. Tapi ia tidak selalu berlaku," katanya.

Beliau mencadangkan supaya pertimbangan dibuat terhadap menambah bilangan hari persidangan atau memanjangkan waktu perbahasan sebagai satu cara mengatasi isu berkenaan.

"Apa yang penting dalam perkara ini, tanggungjawab semua Ahli Parlimen untuk menghadirkan diri ke sidang Dewan Rakyat harus diutamakan," katanya.

Sementara itu, Ahli Parlimen Kepong, Tan Seng Giaw yang berpandangan sama seperti Rosnah berkata, isu berhubung rakyat perlu diutamakan dan tidak bersetuju jika sidang Dewan Rakyat dihadkan.

"Jika nak bersidang sampai empat pagi pun apa salahnya? Perhatian mengenai masalah negara dan rakyat lebih penting," katanya.

Beliau berkata, perbincangan di Dewan Rakyat melibatkan wang dan masa depan rakyat. Oleh itu katanya, Ahli Parlimen perlu mengambil perhatian tentang masalah negara dan harus menyelesaikan masalah berkaitan dengan segera walaupun waktu sidang terpaksa dilanjutkan sehingga lewat malam.

Berbeza bagi Ahli Parlimen Ampang, Zuraida Kamaruddin yang berpendapat itu itu tidak perlu diperdebatkan.

"Bersidang hingga ke lewat malam bukan isu utama, bagi saya masa yang diberi untuk berhujah dalam Dewan Rakyat patut diberi perhatian," katanya.

Beliau berpendapat, penyebab utama sidang berlanjutan hingga lewat malam adalah disebabkan masa yang kadang kala tidak mencukupi dan sesetengah Ahli Parlimen menggunakan masa yang lebih untuk berhujah dan akhirnya berlarutan hingga lewat malam.

Katanya, takwim persidangan yang lebih sistematik dapat membantu dalam kelancaran perjalanan sidang Dewan Rakyat.

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan