Kurang Pengawasan Punca Kontraktor Buat Kerja Sambil lewa - Berita Semasa | mStar

Kurang Pengawasan Punca Kontraktor Buat Kerja Sambil lewa

Diterbitkan: Selasa, 22 Disember 2009 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

KUALA TERENGGANU: Kurang pengawasan oleh pegawai jabatan kerajaan yang berkenaan menyebabkan ramai kontraktor menjalankan kerja mereka secara sambil lewa sehingga mengakibatkan beberapa kejadian bumbung runtuh di Terengganu, kata Menteri Besar Datuk Ahmad Said.

Beliau berkata pengawasan semasa pelaksanaan projek perlu diberi tumpuan supaya kontraktor bekerja mengikut spesifikasi ditetapkan selain memudahkan pihak berkuasa mengesan kecuaian semasa kontraktor itu menjalankan projek.

"Tetapi kalau kita tengok kebanyakan tapak pembinaan kita, jarang kita temui pegawai yang mengawasi projek berkenaan.

"Mereka hanya hadir semasa nak serah projek, kemudian tidak datang-datang Kalau pegawai berkenaan ada, dia boleh tegur sebarang kesilapan," katanya kepada pemberita ketika diminta mengulas kejadian bumbung kaca Terminal Pengangkutan Awam Kuala Berang yang sedang dalam pembinaan yang runtuh semalam menmgakibatkan tiga pekerja cedera.

Pada Jun lalu, bumbung Stadium Sultan Mizan di Gong Badak yang berharga RM300 juta yang siap dibina pada Mei tahun lepas untuk Sukan Malaysia(Sukma) ke-12, runtuh manakala pada 3 Okt lepas, struktur bumbung bahagian hadapan Masjid Kampung Batu Putih, Kerteh, yang sedang dibaiki runtuh menyebabkan serorang buruh Indonesia cedera.

Mengulas lanjut, Ahmad berkata, beliau masih menunggu laporan lengkap daripada Majlis Daerah Hulu Terengganu mengenai kejadian yang berlaku semalam. - BERNAMA

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan