Akta E-Dagang Akan Dipinda Lindungi Pengguna Lebih Berkesan - Berita Semasa | mStar

Akta E-Dagang Akan Dipinda Lindungi Pengguna Lebih Berkesan

Diterbitkan: Selasa, 22 Disember 2009 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

PETALING JAYA: Akta Perdagangan Elektronik 2006 (E-dagang) akan dipinda pada Mac depan bagi melindungi pengguna yang menggunakan perkhidmatan perniagaan secara atas talian.

Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi Dan Kepenggunaan (KPDNKP), Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata, pindaan itu termasuk memperkemaskan akta itu yang meliputi prosedur, penalti, undang-undang dan hukuman supaya ia lebih komprehensif.

"InsyaAllah pada Mac tahun hadapan kita akan pinda akta itu. Sebelum ini segala yang berkaitan dengan e-dagang akan dirujuk kepada Akta Perdagangan.

"Oleh sebab itu saya nak perkemas akta ini terutama aspek hukuman supaya ia lebih jelas," katanya kepada pemberita selepas merasmikan Hari Terbuka Maktab Kerjasama Malasyia (MKM) di sini hari ini.

Beliau mengulas mengenai cadangan pindaan akta berkenaan yang diluluskan pada tahun 2006 itu yang bertujuan mengatasi halangan yang wujud dalam menjalankan transaksi secara elektronik di negara ini.

Ismail Sabri berkata, sebelum sebarang pindaan dibuat, peraturan yang lebih jelas mengenai hukuman dan prosedur dalam Akta Perihal Dagangan akan diwujudkan untuk sementara waktu sebelum Akta E-dagang dipinda.

Terdahulu, dalam ucapannya beliau menegaskan, gerakan koperasi di Malaysia belum lagi menjadi penyumbang yang berkesan terhadap Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) hanya sekitar satu peratus sahaja.

"Tidak banyak koperasi yang mempraktikkan pemasaran internet dalam perniagaan mereka. Hanya beberapa sahaja yang baru menggunakan cara ini," katanya.

Sehubungan itu, untuk koperasi berjaya dalam perniagaan ia perlu lebih bersikap terbuka dan menggunakan kelainan dalam menambah nilai setiap urus niaga agar lebih kompetitif dan mampu bersaing di pasaran global.

Beliau turut menggalakkan koperasi menjadikan internet sebagai medium pemasaran produk dan perkhidmatan, tidak hanya bergantung kepada kaedah tradisional atau konvensional semata-mata.

"Trend ini semakin meningkat selepas kegawatan ekonomi di seluruh dunia termasuk Malaysia.

"Ini terbukti apabila peningkatan pengguna ke laman web perniagaan dari 46 peratus kepada 236 peratus," ujarnya.

Katanya, sejajar dengan perkembangan itu, internet sesuai diaplikasi dalam gerakan koperasi yang juga dikenal pasti sebagai sektor ketiga yang boleh membantu menjana pertumbuhan ekonomi negara.

Tambah beliau, mengikut statistik daripada internet World Stats, sehingga 30 September 2009, terdapat 1.37 bilion pengguna internet seluruh dunia.

"Pengguna internet di Malaysia sahaja berjumlah 16.9 juta orang bersamaan 59.7 peratus daripada keseluruhan penduduk negara ini.

"Daripada statistik ini, jelas menunjukkan betapa luasnya pasaran dunia mahupun di Malaysia sendiri yang boleh diteroka dengan menggunakan internet," katanya lagi.

Pada majlis itu, Ismail Sabri turut menyerahkan replika cek sumbangan Pengerusi Eksekutif Suruhanjaya Koperasi Malaysia, Datuk Mangsor Saas kepada Pengerusi Koperasi Pelajar Malaysia, Mohd Hamzah Kasim berjumlah RM30,000.

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan