Majlis Kristian Mahu Pengetahuan Bible Untuk SPM - Berita Semasa | mStar

Majlis Kristian Mahu Pengetahuan Bible Untuk SPM

Diterbitkan: Jumaat, 18 Disember 2009 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

PETALING JAYA: Majlis Sekolah-sekolah Kristian Malaysia meminta Kementerian Pelajaran untuk memasukkan Pengetahuan Bible sebagai antara mata pelajaran pilihan untuk dua subjek tambahan peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM).

Pengerusi majlis itu Yap Kok Keong berkata keputusan kerajaan untuk menghadkan subjek tambahan kepada Bahasa Arab, Bahasa Cina, Bahasa Tamil, Kesusasteraan Cina dan Kesusasteraan Tamil akan memberi kesan kepada jumlah calon Pengetahuan Bible.

Pada sidang akhbar di sini hari ini, beliau berkata terdapat 1,350 calon yang ingin mengambil subjek Pengetahuan Bible pada peperiksaan SPM.

"Sekarang, kami perlu memberitahu mereka yang telah mengikuti subjek Pengetahuan Bible selama setahun bahawa mereka tidak boleh mengambil subjek itu dalam SPM kerana ia di luar kuota dan ia menyedarkan kami bahawa ramai pelajar akan menggugurkan subjek itu.

"Akhirnya, ia akan menamatkan satu subjek penting dalam kurikulum sekolah kita," katanya.

Yap berkata, pihak majlis meminta kementerian supaya memberikan pilihan kepada calon untuk memilih dua subjek tambahan yang ingin mereka ambil dalam peperiksaan itu. - BERNAMA

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan