Siasatan Bersama Tentukan Punca Letupan Pusat Beli-belah - Berita Semasa | mStar

Siasatan Bersama Tentukan Punca Letupan Pusat Beli-belah

Diterbitkan: Selasa, 15 Disember 2009 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

MELAKA: Pihak berkuasa di sini akan menjalankan siasatan bersama bagi menentukan punca berlakunya letupan di sebuah rangkaian gedung beli belah Aeon Jusco di Bachang yang menyebabkan seorang penyelia kafe terbunuh manakala 20 lagi cedera termasuk enam parah Isnin lalu.

Siasatan berkenaan akan dibuat oleh Jabatan Bomba dan Penyelamat, Suruhanjaya Tenaga Malaysia dan Jabatan Keselamatan dan Kesihatan Pekerjaan (DOSH) yang akan menumpukan kepada kemungkinan berlakunya kebocoran gas serta kesilapan manusia hingga mengakibatkan berlakunya insiden berkenaan.

Bagaimanapun siasatan hanya boleh dijalankan selepas sistem perpaipan utama dalam bangunan berkenaan dibersihkan bagi mengelakkan berlakunya letupan kedua.

Timbalan Ketua Pengarah (Operasi) DOSH, Ir. Mohtar Musri berkata, bahagian medan selera yang terjejas akibat letupan berkenaan masih dikategorikan sebagai tidak selamat kerana silinya boleh runtuh pada bil-bila masa.

"Keutamaan kita ialah untuk menjamin keadaan keselamatan kawasan yang terlibat serta bagi memastikan ianya betul-betul selamat sebelum apa jua siasatan dijalankan.

"Buat masa ini masih terdapat gas yang terperangkap di dalam paip berkenaan," katanya ketika ditemui di tempat kejadian hari ini.

Walaupun masih terlalu awal untuk menentukan punca kejadian itu, katanya siasatan awal mendapati letupan dipercayai berpunca daripada kebocoran gas petroleum cecair (LPG) di salah sebuah restoran di medan selera tersebut.

"Gas daripada tangki disalurkan melalui paip untuk dibekalkan ke dapur.

"Mungkin terdapat kebocoran di mana-mana bahagian saluran pain berkenaan di kawasan memasak," katanya.

Tambah beliau, letupan berkenaan telah menyebabkan kerosakan enam daripada 20 buah restoran yang terdapat di medan selera berkenaan.

Sementara itu operasi mencari dan menyelamat oleh pihak bomba telah dilancarkan pada awal pagi ini bagi mencari kemungkinan terdapat tiga lagi mangsa berdasarkan penemuan kad pengenalan dalam runtuhan itu.

Dua daripada kad pengenalan berkenaan adalah milik warga tempatan manakala satu lagi kepunyaan seorang warga asing.

Pengarah Bomba negeri, Nik Zulkifli Ibrahim berkata, pihak berkuasa sedang mengesan dua orang pekerja tempatan terbabit iaitu Mahusin Jusoh dan Rominor Chikn serta seorang pekerja asing bernama Mominul Islam.

"Kami telah mencari di keseluruhan kawasan berkenaan termasuk kawasan runtuhan dan kawasan siling namun tidak menemui mereka.

"Mereka mungkin meninggalkan tempat kejadian selepas letupan itu berlaku dan kami berharap mereka tampil bagi membantu siasatan ini.

   

iklan

Video

Selasa, 19 Jun 2018 1:13 PM

Takdir ibu & anak 'pergi' bersama

Selasa, 19 Jun 2018 8:30 AM

Cabaran anyam ketupat!

Isnin, 18 Jun 2018 8:00 AM

mStar teka lagu Raya - Challenge

Jumaat, 15 Jun 2018 6:00 AM

Raikan Syawal, bukan 'membawang'

Rabu, 13 Jun 2018 3:40 PM

Perihal suka iklankan maksiat di Instagram

Rabu, 13 Jun 2018 8:00 AM

Jangan sibuk main 'game' dalam bulan puasa

Selasa, 12 Jun 2018 4:06 PM

Cabaran RM15 di bazar Ramadan

Selasa, 12 Jun 2018 9:00 AM

Wartawan mStar pening pilih baju raya

Kolumnis

iklan

Iklan