Rakyat Malaysia Berpeluang Saksi Gerhana Bulan Separa - Berita Semasa | mStar

Rakyat Malaysia Berpeluang Saksi Gerhana Bulan Separa

Diterbitkan: Selasa, 15 Disember 2009 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR: Rakyat Malaysia berpeluang menyaksikan kejadian gerhana bulan separa mulai jam 1.17 pagi hingga 5.28 pagi pada 1 Januari ini.

Menurut kenyataan Agensi Angkasa Negara (ANGKASA) hari ini, secara amnya gerhana bulan akan berlaku ketika fasa bulan penuh dan pada masa yang sama, bulan melintasi bayang bumi.

Gerhana itu akan bermula dengan fasa penumbra pada 1.17 pagi waktu Malaysia tetapi ketika itu, kesan kenampakan gerhana tidak dapat diperhatikan kerana bulan merentasi bayang penumbra bumi yang kurang gelap.

"Gerhana yang jelas dapat dilihat semasa bulan memasuki bayang umbra bumi mulai jam 2.53 sehingga gerhana maksimum pada 3.24 pagi. Gerhana masih terus berlaku sehingga 5.28 pagi tetapi fenomena itu tidak dapat disaksikan pada waktu itu kerana bulan berada di kawasan bayang penumbra bumi yang kurang gelap," kata kenyataan itu.

Sempena gerhana bulan separa itu, ANGKASA dengan kerjasama Masjid Negara akan menganjurkan Program Gerhana Bulan Separa di perkarangan luar Masjid Negara mulai 1 hingga 6 pagi pada 1 Jan. Siaran langsung fenomena itu juga boleh disaksikan di laman web Angkasa iaitu www.angkasa.gov.my pada awal pagi 1 Januari. - BERNAMA

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan