3 Politeknik Primer Keluarkan Diploma Lanjutan dan Ijazah Tahun Depan

Diterbitkan: Selasa, 15 Disember 2009 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

PUTRAJAYA: Mulai tahun depan, politeknik di negara ini akan menawarkan pengajian peringkat diploma lanjutan, sarjana muda dan sarjana.

Menteri Pengajian Tinggi, Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin berkata, sebagai permulaannya, tiga politeknik yang diiktiraf sebagai politeknik premier dan pusat kecemerlangan dalam aktiviti penyelidikan dan pembangunan dalam kalangan Institusi Pengajian Tinggi Awam (IPTA) akan dipilih menawarkan kursus-kursus peringakt itu.

Katanya, tiga politeknik tersebut akan diumumkan pada awal tahun depan.

"Tiga politeknik tersebut akan memberi tumpuan kepada niche area tertentu. Mungkin kita akan benarkan industri jadikan politeknik itu sebagai tempat latihan. "Ia juga akan mengamalkan kurikulum yang ditetapkan oleh industri," kata beliau.

Beliau berkata demikian pada sidang akhbar selepas majlis perhimpunan bulanan kementerian itu dan pelancaran buku bertajuk 'Pembangunan pelajar: Memperkasakan Kokurikulum Institusi Pengajian Tinggi' di sini hari ini.

Mengulas lanjut, Mohamed Khaled berkata, politeknik hari ini hanya menawarkan sijil peringkat diploma walaupun ia merupakan satu institusi penting dalam sektor teknikal dan vokasional.

"Jika seseorang yang masuk sektor teknikal (di politeknik), dia akan berhenti setakat diploma dan tidak mempunyai masa depan yang besar," katanya.

Tambahnya terdapat 27 politeknik di seluruh negara yang menawarkan kemahiran teknikal dan vokasional.

Mohamed Khaled menjelaskan politeknik-politeknik itu akan seterusnya dijadikan sebagai pusat kecemerlangan yang terlibat dalam aktiviti penyelidikan dan pembangunan.

"Usaha kerajaan memantapkan sektor teknikal dan vokasional negara itu penting bagi menjana pertumbuhan ekonomi berasaskan inovasi.

"Usaha sedemikian juga dapat melahirkan rakyat yang berkemahiran tinggi," jelasnya.

Mengenai kriteria-kriteria pemilihan politeknik premier tersebut, katanya, antaranya termasuk persediaan dan kemampuan politeknik itu menyediakan program, kursus dan tenaga pensyarah.

iklan

Video

Jumaat, 26 Mei 2017 9:43 PM

"I Bukan Ambik Dadah... Dulu Yes!" - To'ki

Jumaat, 26 Mei 2017 4:30 PM

Sabhi Saddi Lepas Gian

Jumaat, 26 Mei 2017 3:00 PM

Anak Che Ta Pasang 'Bodyguard'

Jumaat, 26 Mei 2017 9:30 AM

#akuStar: Shaa - Pertama Kali

Khamis, 25 Mei 2017 5:27 PM

Mamat Si Buaya Tembaga Kesayangan Ramai

Khamis, 25 Mei 2017 4:48 PM

Apabila Ramli Sarip Buka Mulut

Khamis, 25 Mei 2017 12:52 PM

Shahz Jaszle Malu Jadi Gemuk

Khamis, 25 Mei 2017 9:00 AM

Kumpulan Masin Dah Berpecah?

Rabu, 24 Mei 2017 8:57 PM

Yuna Teruja Tercalon Anugerah BET

Rabu, 24 Mei 2017 3:00 PM

Sherry Ibrahim Merajuk?

Kolumnis

iklan

Iklan