Rancangan Seram Di Televisyen Trend Semasa

Diterbitkan: Rabu, 9 Disember 2009 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR: Rancangan berunsur seram yang kini banyak ditayangkan di televisyen adalah kerana trend atau permintaan semasa, Dewan Rakyat diberitahu hari ini.

Timbalan Menteri Penerangan Komunikasi dan Kebudayaan Senator Heng Seai Kie berkata kandungan siaran televisyen, radio dan filem dipantau rapi oleh Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKSM) dan semua kandungan pra rakam siaran perlu ditapis dan mendapat kelulusan Lembaga Penapisan Filem.

"Pemantauan mendapati stesen tv dan radio swasta banyak menyiarkan rancangan yang sarat dengan mesej positif dan berbentuk pengajaran, namun ia diserapkan melalui pendekatan yang kreatif, menarik dan menghiburkan termasuk programprogram remaja," katanya ketika menjawab soalan tambahan Mohd Hayati Othman (PendangPAs) pada persidangan dewan.

Kepada soalan asal Nancy Shukri (BNBukit Sadong), Heng berkata penerapan nilainilai murni merupakan usaha berterusan sama ada di RTM atau stesen televisyen swasta termasuklah dalam siaran iklan, hiburan dan drama.

"RTM memastikan semua rancangan termasuk sitkom komedi mempunyai mesej tersendiri, bertujuan menerapkan nilai-nilai murni di kalangan penonton. Usaha ini turut dilaksanakan melalui siaran lagu-lagu patriotik pada waktu perdana oleh RTM," katanya.

Menurutnya stesen televisyen swasta diwajibkan menyiarkan pesanan khidmat awam yang mengandungi nilai-nilai murni, kekeluargaan, kebudayaan dan kemasyarakatan.

"Kegagalan berbuat demikian akan mengakibatkan mereka didenda RM100,000 atau penjara lebih dua tahun atau kedua-dua sekali," katanya. BERNAMA

iklan

Video

Rabu, 20 September 2017 4:00 PM

Irfan Haris Nafi Tumpang Populariti Kakak

Selasa, 19 September 2017 2:00 PM

Keluh-Kesah Jalil Hamid

Selasa, 19 September 2017 9:00 AM

Kau Buat #OOTD Pun Riaklah! - Wak Doyok

Isnin, 18 September 2017 2:30 PM

Belum Masa Gantung Skrip – Naim Daniel

Jumaat, 15 September 2017 2:00 PM

Cassidy Malu Cakap Melayu?

Jumaat, 15 September 2017 9:00 AM

#akuStar: Payslip - Semangat Yang Hilang

Khamis, 14 September 2017 4:00 PM

Farida Jalal Mahu Lebih Kolaborasi Malaysia-Bollywood

Khamis, 14 September 2017 9:00 AM

Faye Kusairi Menangis Tonton Diri Sendiri

Kolumnis

iklan

Iklan