Jambatan Persahabatan Malaysia-Thailand Bukti Hubungan Dua Hala Yang Kukuh - Berita Semasa | mStar

Jambatan Persahabatan Malaysia-Thailand Bukti Hubungan Dua Hala Yang Kukuh

Diterbitkan: Rabu, 9 Disember 2009 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

JELI: Jambatan Persahabatan yang menghubungkan Bukit Bunga di sini dan Ban Buketa di selatan Thailand membuktikan hubungan persabahatan yang erat antara dua negara sejak 50 tahun lepas, kata Datuk Seri Najib Tun Razak.

Perdana Menteri berkata hubungan Malaysia dan Thailand sentiasa menjadi perkara utama kerana kedua-dua negara bukan hanya merupakan jiran terdekat yang berkongsi sempadan, tetapi juga mempunyai aspirasi yang sama.

"Kedua-dua kerajaan telah menunjukkan mereka boleh bekerjasama untuk kepentingan rakyat kedua-dua negara," katanya.

Beliau berkata keputusan kedua-dua kerajaan pada 14 Oktober 2004, untuk menandatangani perjanjian bagi membina jambatan itu adalah bukti kepada hubungan baik kedua-dua negara yang telah menghasilkan banyak projek usahasama untuk dilaksanakan bagi kepentingan rakyat yang tinggal di sepanjang sempadan bersama.

Najib berkata demikian ketika bersama-sama Perdana Menteri Thai Abhisit Vejjajiva merasmikan jambatan itu pada majlis menamakan semula jambatan berkenaan sebagai Jambatan Persahabatan.

Kedua-dua perdana menteri itu turut menyaksikan majlis menandatangani perjanjian pemilikan, penyenggaraan dan penggunaan jambatan itu antara Ketua Pengarah Jabatan Lebuhraya Thai Veera Ruangsooksriwong dan Ketua Pengarah Jabatan Kerja Raya Malaysia Datuk Sri Prof Judin Abdul Karim.

Najib berkata beliau gembira bahawa Jambatan Persahabatan yang menghubungkan dua negara itu adalah satu daripada projek usaha sama yang dilaksana oleh kedua-dua kerajaan di bawah rangka kerja Strategi Pembangunan Bersama Malaysia-Thailand untuk Kawasan Sempadan (JDS).

"Saya tidak mempunyai keraguan bahawa hubungan persahabatan ini akan mencapai matlamat murninya dan menjadi ransangan untuk meningkatkan aktiviti ekonomi, sosial dan budaya antara kedua negara.

"Jambatan Persahabatan ini adalah tanda simbolik kepada harapan dan hasrat rakyat Thailand dan Malaysia untuk bekerjasama ke arah kejayaan yang lebih besar pada masa depan," katanya.

Abhisit, dalam ucapannya berkata Jambatan Persahabatan menandakan ulang tahun ke-50 hubungan erat antara Malaysia dan Thailand.

Beliau berkata jambatan itu adalah yang kedua menghubungkan sempadan Malaysia-Thailand selepas jambatan di Sungai Golok yang menghubungkan bandar Sungai Golok di Narathiwat ke Rantau Panjang, Malaysia.

"Jambatan Persahabatan, sebagai jambatan kedua yang menghubungkan kedua-dua negara adalah bukti kedua persahabatan dan usaha sama antara dua negara," katanya.

Beliau mengalu-alukan usaha dan kerjasama yang boleh memberi keuntungan kepada kedua-dua belah pihak dan meningkatkan ekonomi kepada rakyat yang tinggal di kawasan sempadan bersama.

Beliau juga berharap hubungan antara kedua-dua negara akan sentiasa kukuh pada masa depan.

Jambatan persahabatan sepanjang 120m, yang bernilai kira-kira RM9.2 juta, sebelum ini dikenali sebagai jambatan Muhibbah dan dibuka pada Disember 2007.

Najib dan Abhisit kemudian bertemu dengan kira-kira 2,000 penduduk Jeli di kawasan sempadan.

Dalam ucapannya, Najib berkata pembinaan Kompleks Kastam dan Imigresen (CIQ) di Bukit Bunga bernilai RM37.2 juta akan siap pertengahan tahun depan.

Ia akan dipantau oleh Anggota Parlimen Jeli yang juga Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri Datuk Mustapa Mohamed bagi memastikan CIQ itu dan jajahan Jeli akan menjadi lebih maju.

"Kalau orang lain ambo (saya) tidak yakin, kalau Tok Pa (Mustapa) ambo (saya) yakin," katanya yang meminta penduduk Jeli dan rakyat Kelantan memberi kerjasama kepada Mustapa untuk mencapai hasrat itu. BERNAMA

   

iklan

Video

Selasa, 19 Jun 2018 1:13 PM

Takdir ibu & anak 'pergi' bersama

Selasa, 19 Jun 2018 8:30 AM

Cabaran anyam ketupat!

Isnin, 18 Jun 2018 8:00 AM

mStar teka lagu Raya - Challenge

Jumaat, 15 Jun 2018 6:00 AM

Raikan Syawal, bukan 'membawang'

Rabu, 13 Jun 2018 3:40 PM

Perihal suka iklankan maksiat di Instagram

Rabu, 13 Jun 2018 8:00 AM

Jangan sibuk main 'game' dalam bulan puasa

Selasa, 12 Jun 2018 4:06 PM

Cabaran RM15 di bazar Ramadan

Selasa, 12 Jun 2018 9:00 AM

Wartawan mStar pening pilih baju raya

Kolumnis

iklan

Iklan