Vaksin Untuk H1N1 Selamat Digunakan - Berita Semasa | mStar

Vaksin Untuk H1N1 Selamat Digunakan

Diterbitkan: Selasa, 8 Disember 2009 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR: Kerajaan memberi jaminan bahawa vaksin bagi merawat dan mencegah penyakit Influenza A (H1N1) adalah selamat digunakan walaupun mempunyai kesan sampingan seperti demam, ruam dan rasa sakit di bahagian badan yang disuntik.

Timbalan Menteri Kesihatan Datuk Rosnah Abdul Rashid Shirlin berkata kes berhubung kesan sampingan seperti yang dilaporkan berlaku di Kanada baru-baru ini merupakan kes terpencil.

"Rakyat tidak perlu bimbang kerana vaksin yang digunakan selamat walaupun beberapa insiden di Kanada menunjukkan kesan sampingan seperti demam, ruam dan kesakitan pada tempat yang disuntik.

"Ia selamat dan mampu memberi tahap pertahanan kepada golongan barisan hadapan dan berisiko tinggi untuk menghadapi pandemik Influenza A(H1N1).

"Kerajaan juga yakin pemberian vaksin ini akan mampu mengawal dan memastikan golongan barisan hadapan bersedia untuk menghadapi wabak tersebut sekiranya berlaku gelombang kedua penularan virus A(H1N1)," katanya menjawab soalan Dr Mohd Hatta Md Ramli (PAS-Kuala Krai) pada sidang Dewan Rakyat di sini hari ini.

Beliau menanyakan tahap keselamatan bagi pengambilan vaksin untuk virus Influenza A(H1N1) berikutan tempoh singkat untuk menghasilkan vaksin berkenaan selain tiada ujian dilakukan ke atas manusia.

Rosnah juga memberitahu bahawa jumlah kematian akibat H1N1 kekal seramai 77 orang sejak penyakit itu dikesan pada April lalu.

Katanya kematian akibat H1N1 sejak 15 Sept lalu menunjukkan trend penurunan ketara berbanding Ogos dan awal September lalu.

Terdahulu, beliau menjawab soalan Aaron Ago Dagang (BN-Kanowit) mengenai trend dan statistik kematian setiap tahun bagi lima tahun lepas yang disebabkan beberapa penyakit utama seperti denggi dan penyakit jantung berbanding kematian yang disebabkan kemalangan jalan raya serta bencana alam.

Aaron juga mahu tahu langkah-langkah yang diambil kerajaan bagi mengatasi masalah tersebut.

Rosnah berkata kematian akibat penyakit berjangkit seperti denggi, HIV dan Aids menunjukkan trend penurunan dalam tempoh lima tahun lalu.

Beliau berkata perangkaan menunjukkan kematian akibat penyakit denggi sehingga 28 Nov lalu adalah seramai 78 orang berbanding 102 pada 2005, manakala 600 kematian akibat HIV dilaporkan bagi tempoh sama tahun ini berbanding 1,231 pada 2005.

Bagaimanapun, beliau berkata kematian akibat penyakit tidak berjangkit seperti sakit jantung dan kemalangan menunjukkan peningkatan.

Bagi kes penyakit jantung, 7,597 kematian direkodkan pada tahun lepas berbanding 5,549 tahun 2005, manakala terdapat 6,282 kematian akibat kemalangan jalan raya pada tahun 2007 berbanding 6,223 kematian pada tahun 2004. BERNAMA

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan