Kerajaan Diminta Kaji Mansuh Seksyen 309 Kanun Keseksaan Kesalahan Cubaan Membunuh Diri - Berita Semasa | mStar

Kerajaan Diminta Kaji Mansuh Seksyen 309 Kanun Keseksaan Kesalahan Cubaan Membunuh Diri

Diterbitkan: Selasa, 8 Disember 2009 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR: Mungkin sudah tiba masanya untuk kerajaan mengkaji kemungkinan memansuhkan Seksyen 309 Kanun Keseksaan iaitu bagi kesalahan cuba membunuh diri, Dewan Rakyat diberitahu hari ini.

Fong Po Kuan (DAP-Batu Gajah) berkata ini kerana seksyen itu, yang memperuntukkan hukuman maksimum penjara setahun atau denda, atau kedua-duanya sekali jika sabit kesalahan, gagal menjadi faktor pencegahan.

"Mungkin kita boleh mengikut negara maju yang kebanyakannya sudahpun memansuhkannya," katanya.

Fong berkata terdapat kecenderungan mereka yang berhasrat membunuh diri akan melakukannya dengan bersungguh-sungguh kerana jika gagal, mereka terpaksa berhadapan dengan pertuduhan cuba membunuh diri di mahkamah.

Beliau berkata situasi sebegini tidak akan membantu mangsa cubaan membunuh diri kerana kebanyakannya nekad untuk melakukannya akibat tidak mampu menghadapi tekanan hidup.

"Selepas gagal membunuh diri, mereka akan didakwa dan terpaksa berhadapan pula dengan kemungkinan dipenjara atau didenda," katanya.

Timbalan Menteri Dalam Negeri Jelaing Mersat berkata kementerian sedar mengenai perkara itu namun memerlukan notis untuk mengambil langkah selanjutnya.

Bagaimanapun, katanya, beliau tidak mempunyai statistik mengenai jumlah mereka yang didakwa cuba membunuh diri.

Jelaing berkata kes bunuh diri disiasat sebagai laporan mati mengejut dan siasatan akan dijalankan bagi mengenal pasti sebabsebab kematian.

"Mengikut rekod yang ada di Kementerian Dalam Negeri, jumlah kes mati mengejut bagi tahun 2005 adalah sebanyak 1,578, tahun 2006 sebanyak 2,722 kes, tahun 2007 sebanyak 3,426 kes, tahun 2008 adalah sebanyak 3,976 kes dan bagi tempoh Januari 2009 hingga November 2009 adalah sebanyak 3,398 kes," katanya.

Jelaing berkata antara sebab-sebab kes bunuh diri adalah berpunca daripada masalah kewangan, keluarga, mental dan kesihatan. BERNAMA

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan