Bekas Isteri ADUN Mohon Mahkamah Sediakan Jurubahasa Kemboja - Berita Semasa | mStar

Bekas Isteri ADUN Mohon Mahkamah Sediakan Jurubahasa Kemboja

Diterbitkan: Khamis, 3 Disember 2009 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

KOTA BAHARU: Kerana tidak fasih berbahasa Melayu, warga Kemboja, Siti Aishah Chou Abdullah, 25 hari ini memohon kepada Mahkamah Tinggi Syariah di sini agar menyediakan seorang jurubahasa bagi membolehkan beliau menjawab soalan berhubung kes tuntutan mutaah terhadap bekas suaminya, Anggota Dewan Undangan Negeri Kelantan kawasan Melor, Wan Ismail Wan Jusoh.

Permohonan itu dikemukakan melalui peguamnya, Sibri Ismail di hadapan Hakim Abdullah Man dalam prosiding perbicaraan kes tuntutan mutaah RM3 juta yang dituntut warga Kemboja itu.

Abdullah kemudiannya meluluskan permohonan Siti Aishah yang sedia memberi surat sokongan untuk mendapatkan khidmat jurubahasa itu daripada Jabatan Imigresen.

Menurut Sibri, anak guamnya itu memerlukan khidmat jurubahasa Kemboja iaitu bahasa ibundanya kerana tidak memahami dan bercakap dengan lancar bahasa Melayu untuk menjawab persoalan dalam prosiding mahkamah.

Dalam prosiding hari ini, Wan Ismail tidak hadir kerana sedang menunaikan fardu haji, dan diwakili peguamnya Mohd Raziman Yaccub.

Abdullah kemudiannya menangguhkan kes itu sehingga 11 Mac dan 1 April tahun depan untuk sambungan perbicaraan tuntutan tersebut.

Dalam prosiding sebelum ini pada 19 November lepas, Siti Aishah berkata beliau yakin Wan Ismail mampu membayar tuntutan mutaah sebanyak RM3 juta itu kerana bekas suaminya itu pernah memberitahunya beliau mempunyai wang simpanan sebanyak RM1 juta dalam bentuk saham amanah termasuk aset yang lain.

Tuntutan mutaah mengikut peruntukan Enakmen Keluarga Islam Tahun 2002 itu difailkan oleh Siti Aishah pada Januari lepas sebagai pampasan atau sagu hati bagi menjaga kebajikan dirinya dan keduadua anaknya Wan Ahmad Firdaus, 4, dan Wan Nor Salwa, 3. BERNAMA

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan