Blok Konkrit Jambatan Gagal Tampung Beban Pelajar - Jawatankuasa Siasatan - Berita Semasa | mStar

Blok Konkrit Jambatan Gagal Tampung Beban Pelajar - Jawatankuasa Siasatan

Diterbitkan: Selasa, 1 Disember 2009 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR: Jawatankuasa Siasatan yang menyiasat kes jambatan gantung runtuh di Pusat Kokurikulum Pejabat Pelajaran Daerah Kinta Selatan mendapati sebab utama keruntuhan adalah berpunca daripada kegagalan blok konkrit tambatan di "Pylon A" untuk menampung beban tambahan dari "backstayed cable".

Menurut jawatankuasa itu jambatan yang dibina hasil sumbangan pihak swasta itu didapati tidak berasaskan kepada kod rekabentuk kejuruteraan dan spesifikasi kerja yang baik.

Ketua Pengarah Pelajaran Tan Sri Alimuddin Mohd Dom yang mempengerusikan jawatankuasa tersebut berkata berdasarkan perkiraan oleh Jabatan Kerja Raya beban hidup di atas jambatan yang mampu ditanggung oleh blok tambatan sedia ada hanya 0.08 kN/m atau maksima murid yang boleh ditanggung hanya lapan orang sahaja (dengan beranggapan berat seorang murid 35kg).

"Kementerian Pelajaran Malaysia akan mendapatkan pandangan dari Kementerian Kerja Raya, Jabatan Kerja Raya, Lembaga Pembangunan Industri Pembinaan Malaysia, Jabatan Peguam Negara dalam menentukan tindakan yang wajar diambil terhadap pihak berkenaan," katanya dalam satu kenyataan di sini hari ini.

Dalam kejadian yang memeranjatkan seluruh negara pada 26 Okt lepas, seramai tiga murid sekolah rendah iaitu N. Dina Devi dan M. Devatharshini dari SJK (T) Mambang Di Awan dan V. Divyashree dari SJK (T) Gopeng maut setelah terjatuh daripada jambatan gantung yang runtuh ketika mengikuti Kem 1Malaysia Muridmurid Sekolah Rendah Daerah Kinta Selatan Anjuran Pusat Kokurikulum Negeri Perak.

Berikutan kejadian tersebut, satu jawatankuasa siasatan ditubuhkan oleh Menteri Pelajaran Tan Sri Muhyiddin Yassin bagi menyiasat secara terperinci kejadian tersebut.

Jawatankuasa itu turut dianggotai Exco Pendidikan Kerajaan Negeri Perak, Pengarah Jabatan Kerja Raya Negeri Perak dan Ketua Polis Daerah Kampar. BERNAMA

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan