Kualiti Elemen Penting Pembangunan Modal Insan - Khaled Nordin

Diterbitkan: Sabtu, 14 November 2009 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR: Malaysia akan mengemukakan beberapa pelan latihan jaminan kualiti untuk pegawai dan penilai agensi jaminan kualiti yang merupakan elemen penting bagi membentuk modal insan khasnya di institusi pengajian tinggi.

Menteri Pengajian Tinggi Datuk Seri Mohammed Khaled Nordin berkata pelan itu akan dikemukakan pada Mesyuarat Meja Bulat Agensi Jaminan Kualiti negaranegara anggota Persidangan Pertubuhan Islam (OIC) yang bermula semalam.

"Antara cadangan Malaysia ialah penganjuran bengkel latihan yang akan melatih pegawai jaminan kualiti dan panel penilai negara anggota OIC mengenai amalan," katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas merasmikan Mesyuarat Meja Bulat Agensi Jaminan Kualiti negara anggota OIC di sini malam semalam.

Mohammed Khaled berkata bengkel latihan itu sesuai untuk negara OIC yang mempunyai perancangan untuk menubuhkan agensi jaminan kualiti seperti Agensi Kelayakan Malaysia (MQA) di Malaysia memandangkan kebanyakan negara-negara OIC tidak mempunyai sebuah badan seumpamanya.

Mesyuarat tiga hari itu dihadiri 45 peserta daripada 28 buah negara anggota OIC, diadakan bertujuan mempromosi kerjasama dan pertukaran maklumat berkaitan isuisu yang melibatkan jaminan kualiti pengajian tinggi di kalangan negara-negara OIC.

Mohamed Khaled berkata idea penganjuran mesyuarat itu tercetus selepas perdebatan mengenai pelaksanaan sistem penarafan universiti di negara anggota OIC semasa Persidangan Menteri-Menteri Pengajian Tinggi dan Kajian Saintifik OIC keempat yang berlangsung di Baku, Azerbaijan pada 5 hingga 8 Oktober tahun lepas.

Selain bengkel latihan membabitkan jaminan kualiti, Malaysia mencadangkan agar ditubuhkan sebuah institut latihan berkaitan jaminan kualiti untuk negara anggota OIC demi memastikan setiap institut pengajian tinggi mencapai kualiti piawaian. BERNAMA

iklan

Video

Jumaat, 24 November 2017 9:00 AM

#akuStar: Harry - Abang Lori Tenonenonet

Khamis, 23 November 2017 11:18 PM

Fazura Sah Tunangan Fattah Amin

Khamis, 23 November 2017 7:36 PM

Alahai KTM! Bila Isu Tren Tergelincir Nak Selesai?

Khamis, 23 November 2017 4:00 PM

Tatang Bagai Puteri, Tapi Ini Jadinya - Harris Baba

Khamis, 23 November 2017 3:45 PM

Tak Perlu 'FB Live' Anak Berjaya UPSR - Prof Muhaya

Khamis, 23 November 2017 2:32 PM

Bayar 'Ciput', Lepak Sampai Puas

Khamis, 23 November 2017 9:00 AM

Lagu Tak Layak, Ayda Jebat Sekadar Nak Tahu Punca

Rabu, 22 November 2017 7:00 PM

"Saya Sedih, Kecewa Dengan Nabil" - Chef Wan

Selasa, 21 November 2017 9:00 AM

Kenali Siapa Penyanyi Lagu 'Bismillah'

Kolumnis

iklan

Iklan