Mahathir terima anugerah Tokoh Takaful - Berita Semasa | mStar

Mahathir terima anugerah Tokoh Takaful

Diterbitkan: Jumaat, 6 November 2009 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR: Bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad dianugerahi anugerah Tokoh Takaful di Majlis Makan malam pertama dan Malam Penganugerahan 2009 Persatuan Takaful Malaysia (MTA), sebagai pengiktirafan sumbangan cemerlangnya kepada industri takaful.

Mahathir memainkan peranan utama memastikan industri takaful menerima sokongan kukuh dari kerajaan dan sokongan ini kekal sehingga hari ini, kata Menteri Kewangan Kedua Datuk Seri Ahmad Husni Mohamad Hanadzlah semasa berucap di majlis itu.

"Kita banyak terhutang budi kepada Tun Mahathir kerana sejak Oktober 1982, kurang setahun selepas memegang jawatan sebagai Perdana Menteri keempat, satu pasukan petugas dibentuk untuk meneroka daya maju syarikat insurans Islam di Malaysia," katanya.

Mahathir telah mengamanahkan tanggung jawab itu kepada Industri Kewangan Islam Malaysia, kata Pengerusi MTA Datuk Syed Moheed Syed Kamarulzaman.

Katanya Mahathir juga seorang individu dan pakar strategi yang mempunyai pelbagai kemahiran yang tersendiri, yang menjadikannya calon yang terbaik menerima anugerah itu.

Katanya pengendali takaful mempunyai peranan penting untuk menggalakkan inovasi, melengkapi strategi perniagaan masing-masing dengan penyelidikan dan pembangunan, bagi mereka bentuk produk dan perkhidmatan berinovasi yang baharu.

Katanya inovasi adalah kunci kepada peningkatan dan kemampanan pertumbuhan di dalam industri itu.

Industri takaful telah menyaksikan satu respons dan keyakinan yang positif berdasarkan pertumbuhan di dalam satu dekad yang lepas kerana rakyat Malaysia dari pelbagai lapisan kehidupan, agama dan bangsa menerima takaful atrau insurans Islam. BERNAMA

   

iklan

Video

Selasa, 19 Jun 2018 1:13 PM

Takdir ibu & anak 'pergi' bersama

Selasa, 19 Jun 2018 8:30 AM

Cabaran anyam ketupat!

Isnin, 18 Jun 2018 8:00 AM

mStar teka lagu Raya - Challenge

Jumaat, 15 Jun 2018 6:00 AM

Raikan Syawal, bukan 'membawang'

Rabu, 13 Jun 2018 3:40 PM

Perihal suka iklankan maksiat di Instagram

Rabu, 13 Jun 2018 8:00 AM

Jangan sibuk main 'game' dalam bulan puasa

Selasa, 12 Jun 2018 4:06 PM

Cabaran RM15 di bazar Ramadan

Selasa, 12 Jun 2018 9:00 AM

Wartawan mStar pening pilih baju raya

Kolumnis

iklan

Iklan