Dua belas penuntut terima biasiswa Yang diPertuan Agong 2009

Diterbitkan: Rabu, 4 November 2009 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

Penuntut-penuntut yang menerima biasiswa Yang di-Pertuan Agong 2009 gembira selepas menerima biasiswa itu selepas istiadat pengurniaan biasiswa itu oleh Yang di-Pertuan Agong Tuanku Mizan Zainal Abidin di Istana Negara di Kuala Lumpur, hari ini. -foto Bernama
Penuntut-penuntut yang menerima biasiswa Yang di-Pertuan Agong 2009 gembira selepas menerima biasiswa itu selepas istiadat pengurniaan biasiswa itu oleh Yang di-Pertuan Agong Tuanku Mizan Zainal Abidin di Istana Negara di Kuala Lumpur, hari ini. -foto Bernama

KUALA LUMPUR: Yang diPertuan Agong Tuanku Mizan Zainal Abidin hari ini berkenan mengurniakan biasiswa Yang diPertuan Agong 2009 kepada 12 penuntut institut pengajian tinggi yang melanjutkan pelajaran ke peringkat sarjana dan doktor falsafah di luar negara.

Istiadat yang berlangsung di Dewan Kecil Istana Negara itu dimulakan dengan pengurniaan biasiswa pengajian peringkat doktor falsafah kepada enam penuntut yang melanjutkan pengajian ke United Kingdom dan diikuti pengurniaan biasiswa peringkat sarjana kepada enam penuntut yang melanjutkan pengajian di Australia dan United Kingdom.

Kesemua penuntut itu akan menerima kadar bayaran elaun sara hidup lima puluh peratus lebih tinggi daripada kadar biasa Biasiswa Persekutuan, diuruskan oleh Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) yang diperkenalkan oleh kerajaan pada 2006.

Penerima biasiswa juga tidak terikat untuk berkhidmat dengan kerajaan Malaysia dan boleh memilih untuk berkhidmat di sektor awam atau swasta namun mereka diwajibkan pulang ke tanah air setelah menamatkan pengajian di luar negara.

Pengurniaan biasiswa ini bukan sahaja bertujuan mengiktiraf kecemerlangan penuntut dalam bidang akademik malah berkebolehan dalam penghasilan kerja-kerja kreatif dan inovasi serta mendapat tempat di universtiti terkemuka di luar negara.

Antara pelajar yang menerima biasiswa itu adalah Syahida Zainudin, 26, berasal dari Kuala Lumpur yang melanjutkan pengajian ke peringkat Ijazah Kedoktoran dalam "Preimplantation Genetic Diagnosis" di London College University, United Kingdom.

Manakala, Sofiyah Nordin, 23, dari Kedah pula akan melanjutkan pengajian ke peringkat Sarjana dalam bidang Molecular Biology di Queensland University, Australia. BERNAMA

iklan

Video

Jumaat, 17 November 2017 4:25 PM

Tokan Kantoi Bungkus Dadah Dalam Plastik Teh

Jumaat, 17 November 2017 2:00 PM

Pesawat Dedah Punca Menyepi

Jumaat, 17 November 2017 9:00 AM

#akuStar: Hyper Act - Kasih

Khamis, 16 November 2017 2:00 PM

“Kalaulah Diberi Watak Utama...” - Riz Amin

Khamis, 16 November 2017 9:05 AM

Tak Tipu! Rawang Bypass Memang Gayat

Khamis, 16 November 2017 9:00 AM

Sufi Tak Mampu Tolak Haqiem Rusli

Rabu, 15 November 2017 9:00 AM

Bakat Mafarikha Tersia-sia Enam Tahun

Selasa, 14 November 2017 2:00 PM

Nasi Kandar 3 Jam!

Selasa, 14 November 2017 9:00 AM

“Penat..Tapi Best!” - Nad Zainal

Kolumnis

iklan

Iklan