Skypark Subang boleh bantu jadikan negara ekonomi berpendapatan tinggi - Najib - Berita Semasa | mStar

Skypark Subang boleh bantu jadikan negara ekonomi berpendapatan tinggi - Najib

Diterbitkan: Khamis, 29 Oktober 2009 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

PETALING JAYA: Terminal SkyPark Subang boleh menjadi hab penerbangan bandar yang strategik dan memainkan peranan dalam membantu menjadikan negara ekonomi yang dipacu oleh pendapatan yang tinggi, kata Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak semalam.

Beliau yakin yang terminal berkenaan yang telah diperindahkan semula dari lapangan terbang Subang yang lama, akan menjadi hab negara dan serantau yang penting, sekali gus dapat memberikan kesan ekonomi pelbagai kepada rakyat tempatan.

Menyifatkan terminal baru itu sebagai menarik, Najib berkata ia mempunyai faktor yang sesuai saling hubung, keselesaan dan kos yang boleh memberikannya daya saing khusus.

Beliau berkata yang projek itu juga merupakan bukti yang perkongsian awamswasta boleh menjadi satu penerokaan yang berjaya.

"Pertama kali cadangan itu dikemukakan kepada saya semasa saya menjadi pengerusi kepada jawatankuasa pelaburan berimpak tinggi, saya agak ragu-ragu tetapi bagaimanapun saya rasa cadangan ini baik juga," tambah beliau.

Perdana menteri berkata beliau kagum yang projek mengindahkan semula itu yang menelan kos RM40 juta selesai dalam tempoh hanya 13 bulan dan rekod yang baik itu adalah satu kelebihan kepada Malaysia untuk menarik lebih ramai pelabur asing yang berkualiti.

Beliau melahirkan keyakinan yang SkyPark dengan mudahnya boleh mencapai sasaran dua juta penumpang setiap tahun.

Kafe, butik, kedai buku, kedai cenderamata telah berjaya menaikkan lagi keindahan atmosfera di Skypark Subang yang sebelum ini dikenali sebagai Terminal Tiga lapangan terbang Sultan Abdul Aziz Shah.

Pada masa ini, Berjaya Air, Firefly milik Malaysia Airlines dan jet peribadi beroperasi dari lapangan terbang ini. BERNAMA

   

iklan

Video

Khamis, 12 Julai 2018 1:05 PM

Lempang pelajar ikut suka hati

Selasa, 10 Julai 2018 6:39 PM

Nak 'gugur jantung' tengok pakcik ini memandu

Selasa, 10 Julai 2018 3:06 PM

Pengasuh pijak, hempas anak jagaan

Isnin, 9 Julai 2018 5:30 PM

Ragam si meow & bola!

Jumaat, 6 Julai 2018 5:39 PM

Tak sanggup tengok mayat mangsa kemalangan

Jumaat, 6 Julai 2018 12:48 PM

Durian buah untuk orang kaya?

Khamis, 5 Julai 2018 7:02 PM

Ngeri! Nampak kaki dalam beg baju

Kolumnis

iklan

Iklan