Najib rai empat penerima Anugerah Merdeka - Berita Semasa | mStar

Najib rai empat penerima Anugerah Merdeka

Diterbitkan: Selasa, 20 Oktober 2009 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR: Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak meraikan empat penerima Anugerah Merdeka pada satu majlis penyampaian anugerah itu di Dewan Filharmonik Petronas di sini semalam.

Para penerima anugerah yang dipilih sebagai mengiktiraf sumbangan mereka dalam empat kategori ialah Tun Dr Fatimah Hashim dan Datuk Lim Phaik Gan (kategori pendidikan dan komuniti); Prof Ir Dr Zaini Ujang (kategori Pencapaian Akademik Cemerlang) dan Prof Dr Halimaton Hamdan (kategori Kesihatan, Sains dan Teknologi).

Dr Fatimah, 85, adalah wanita pertama dilantik menganggotai jemaah menteri Malaysia manakala Lim, 91, adalah wanita pertama Malaysia yang dilantik ke Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu (PBB).

Kedua-dua mereka dipilih berikutan tugas serta pencapaian cemerlang mereka yang mewakili kemajuan wanita di negara ini.

Prof Ir Dr Zaini, 44, yang juga Naib Canselor Universiti Teknologi Malaysia (UTM), dipilih kerana sumbangan pengajian dan akademik dalam pelbagai inisiatif alam sekitar berkaitan bekalan air, kumbahan, pemulihan sungai dan ekologi perindustrian.

Dr Halimaton, 53, seorang Profesor Kimia UTM, dipilih kerana sumbangan beliau dalam pembangunan serta aplikasi maerogel sebagai material serba guna yang berdaya maju daripada segi komersial.

Penerima setiap kategori menerima hadiah wang tunai RM500,000, sebuah piala dan sijil daripada Perdana Menteri yang juga penaung kepada anugerah itu.

Anugerah Merdeka diberikan bagi mengiktiraf sumbangan cemerlang individu dan organisasi yang hasil kerja dan pencapaiannya memberikan kesan cemerlang kepada Malaysia dan rakyatnya.

Anugerah Merdeka, adalah inisiatif bersama Petronas, Exxonmobil dan Shell, dilancarkan oleh bekas Perdana Menteri Tun Abdullah Ahmad Badawi pada 27 Ogos 2007, sempena sambutan Jubli Emas kemerdekaan negara. BERNAMA

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan