7 pindaan Perlembagaan Umno diluluskan oleh perwakilan - Berita Semasa | mStar

7 pindaan Perlembagaan Umno diluluskan oleh perwakilan

Diterbitkan: Khamis, 15 Oktober 2009 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR: Perhimpunan Agung Khas (EGM) Umno hari ini bersetuju dengan cadangan untuk meminda tujuh perkara dalam fasal perlembagaannya.

EGM tersebut bermula pada pukul 12.20 tengah hari berakhir sejam kemudian dengan hanya empat perwakilan bangun untuk membahaskan pindaan mengenai cadangan yuran keahlian seumur hidup sebanyak RM2.

Berikut intipati tujuh pindaan Perlembagaan Umno yang dibentangkan Naib Presiden, Datuk Seri Hishammuddin Hussein yang disokong oleh perwakilan yang hadiri.

Antara fasal-fasal yang akan dipinda ialah Fasal 9.3 – Pemilihan Pengerusi Tetap, Timbalan Pengerusi Tetap, Presiden, Timbalan Presiden, tiga orang Naib Presiden dan 25 ahli Majlis Tertinggi (MT) dibuat dalam persidangan bahgian setiap tiga tahun sekali.

Ini bermakna 146, 500 perwakilan bahagian diberi kuasa memilih berbanding hanya 2,510 perwakilan ke Perhimpunan Agung Umno sebelum ini.

Jumlah itu termasuk 51, 000 perwakilan Pergerakan Wanita, Pemuda dan Puteri pula dibuat dalam mesyuarat perwakilan bahagian masing-masing setiap tiga tahun sekali.

Fasal 9.5 – Kelayakan calon MT

Sistem kuota dihapuskan dan diganti sistem pendaftaran. Calon-calon yang pernah memegang mana-mana jawatan Ahli Jawatankuasa (AJK) Bahagian sekurang-kurangngnya dua di samping msding-masing seorang daripada Pemuda dan Puteri.

Fasal 25. 1 – Yuran

Yuran tahunan dihapuskan dan diganti dengan yura seumur hidup sebanyak RM2.

Fasal 5.2 – Pendaftaran keahlian

Permohonan menjadi ahli hanya perlu dikemukakan kepada Ketua Cawangan dan ketua sayap di cawangan yang diberi kuasa menerima dan meluluskannya.

Fasal 8.4.4

Komposisi Perhimpunan Agung Tahunan. Semua 191 Setiausaha Bahagian secara automatik diterima sebagai perwakilan.

Pindaan perlembagaan itu berlaku enam bulan selepas Datuk Seri Najib Tun Razak mengambil alih tampuk kepimpinan Umno.

Sebelum ini Najib yang juga Perdana Menteri berkata, pindaan perlembagaan itu merupakan proses transformasi demi memastikan kelangsungan dan surival parti itu.

Ia dilakukan bagi menjadikan parti itu lebih telus, inklusif dan demokratik.

Pada sidang media kemudiannya, Hishammuddin berkata tindakannya selepas ini adalah memperincikan peraturan parti seperti soal korum yang dibangkitkan perwakilan ketika membahaskan pindaan itu.

Perubahan melibatkan peraturan parti hanya memerlukan kelulusan Majlis Tertinggi, katanya.

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan