Bung Mokhtar: Pertambahan kuota 30 peratus wanita di peringkat pembuat keputusan tak tinggi - Berita Semasa | mStar

Bung Mokhtar: Pertambahan kuota 30 peratus wanita di peringkat pembuat keputusan tak tinggi

Diterbitkan: Rabu, 14 Oktober 2009 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR:Permintaan Ketua Pergerakan Wanita, Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil untuk menambah kuota 30 peratus wanita di peringkat pembuat keputusan dalam parti Umno mendapat reaksi pelbagai pihak termasuk dari wakil Ahli Majlis Tertinggi Umno, Datuk Bung Mokhtar Radin.

"Apabila saya mendengar hujah yang disokong dan ditokok tambah iaitu wanita meminta kuota 30 peratus, nampaknya permintaan itu tidak tinggi...kenapa tak fikir yang lebih besar atau tinggi?," ucap Bung Mokhtar Radin ketika menyampaikan ucapan penangguhan Perhimpunan Agung Pergerakan Wanita Umno 2009.

Pagi tadi, dalam ucapan sulungnya, Shahrizat telah melahirkan harapan untuk menentukan perjuangan ke arah sekurang-kurangnya 30 peratus wanita di peringkat pembuat keputusan dalam parti Umno diberi perhatian.

Bung Mokhtar menambah, "Wanita perlu berfikiran besar (jauh). Kenapa tidak letak 100 peratus sahaja? Apa salahnya, yang penting ada komitmen dan kepintaran. Wanita tak semestinya lembik!"

Jelas Bung Mokhtar lagi, dia mengaku bahawa wanita memainkan peranan yang cukup besar kerana tanpa wanita Umno tidak akan berfungsi.

Dalam nada seloroh, beliau berkata, "saya kuat di bahagian saya sebab wanita di belakang saya."

Ucapan Bung Mokhtar itu bukan sahaja membuatkan Dewan Merdeka di Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC) gamat dengan sorakan dan sokongan para perwakilan, malah ia turut menarik perhatian Shahrizat untuk memberikan ucapan balas.

Kata Shahrizat yang turut menumpukan ucapannya selepas menyampaikan hadiah penghargaan kepada 'tiga jejaka' iaitu Bung Mokhtar dan dua lagi Ahli Majlis Tertinggi Datuk Saifuddin Abdullah dan Datuk Idris Haron.

"Tiga jejaka dari Majlis Tertinggi, bila lapor malam ini jangan lupa atau berani sampaikan hasrat hati kami. Kalau tak siaplah nanti..

"Bukan banyak Bung, 30 peratus, bukan nak jadi Bung macam ‘tikus’. Jangan gempak Bung, esok ‘make sure’ semua lulus.

"Bukan tak nak minta banyak, takut pengsan semuanya nanti. Terima kasih atas tawaran, sekurang-kurangnya 30 peratus pun Alhamdulillah..," jawab Shahrizat ibarat berbalas pantun pula dengan Bung Mokhtar.

   

iklan

Video

Selasa, 19 Jun 2018 8:30 AM

Cabaran anyam ketupat!

Isnin, 18 Jun 2018 8:00 AM

mStar teka lagu Raya - Challenge

Jumaat, 15 Jun 2018 6:00 AM

Raikan Syawal, bukan 'membawang'

Rabu, 13 Jun 2018 3:40 PM

Perihal suka iklankan maksiat di Instagram

Rabu, 13 Jun 2018 8:00 AM

Jangan sibuk main 'game' dalam bulan puasa

Selasa, 12 Jun 2018 4:06 PM

Cabaran RM15 di bazar Ramadan

Selasa, 12 Jun 2018 9:00 AM

Wartawan mStar pening pilih baju raya

Isnin, 11 Jun 2018 8:00 AM

Ramadan anak Chow Kit

Kolumnis

iklan

Iklan